До къде стигна дуалното образование обсъдиха три парламентарни комисии - по образование, по икономическа политика и Комисията по труда и социалната политика.

Изключително важно е да намерим мястото на трудовите договори, подчерта председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Трябва да намерим легитимния подход за решаване на проблемите, настоя той.

Дуалното образование да стане държавна политика, настоя Дончев

Дуалното образование да стане държавна политика, настоя Дончев

Професионалните училища трябва да подготвят можещи, интелигентни и висококвалифицирани специалисти

90% от минималната заплата получават работещите ученици по дуалната система. Безспорна е важността на дуалното обучение за икономиката на страната, смята и шефката на просветната комисия в парламента Милена Дамянова. Инвестицията в него е инвестиция в бъдещето, по мнението й.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев също настоя да се види до къде сме стигнали в дуалното обучение, тъй като темата е изключително важна.

Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че от 2015 г. се работи за въвеждането му. 19 града, 32 училища, 802 ученици, 49 учители са включени в дуалния проект ДОМИНО през 2015-2017 г. Разработени са учебни програми, сключени са партньорски договори между работодатели и учебни заведения.

Няма нужда всеки да е висшист, изтъква Плевнелиев дуалното образование

Няма нужда всеки да е висшист, изтъква Плевнелиев дуалното образование

За бизнеса основният ресурс са образованите и добре подготвени хора

Според Вълчев, за да се развива дуалното обучение, трябва да се премахнат някои пречки. Законодателните инициативи трябва да бъдат предложени до края на март. В последните десетилетия професионалното образование изгуби престиж сред учениците.

По думите на министъра на образованието има обаче осигурени средства в следващите години за разширяване. Социалният министър Бисер Петков е категоричен, че трябва да се стимулира дуалното обучение с оглед нуждите на пазара на труда.

За 2017 г. над 7 000 заявления за работа на непълнолетни са издадени от Инспекцията по труда. 6947 разрешения са издадени през миналата година. Наблюдава се ръст на исканията за назначаване на непълнолетни лица, както стана ясно от думите на социалния министър. През 2016 са с 2000 по-малко.

В рамките на три работни дни ГИТ издава разрешения или откази за работа на лица до 16 години. Иначе социалното министерство стимулира работодатели да обучават безработни лица до 18 години чрез работа. Дават се средства от държавата за обучението, като пари се дават и за менторите, които ще обучават тези лица.

Дуалното обучение в България се осъществява не само чрез швейцарския проект ДОМИНО, но има и австрийски проект, който ни подпомага в тази дейност. Актуализация на шест месеца искат от икономическото ведомство.

170 фирми се възползват да наемат ученици от дуалната система, като 81% от тях са български. Останалите за чуждестранни инвеститори. Въпросът, който поставя бизнесът - да се плаща ли платен годишен отпуск, когато учениците са във ваканция.

Друг проблем е двойното здравно осигуряване на учениците, които биват наемани на работа по дуалната система. От своя страна държавата настоява за гаранция на сигурността на децата. Иска се още актуализация на учебните програми на всеки пет години.

А ползите от дуалното обучение - има интерес от страна на фирмите, а дисциплината в училище се подобрява. Депутатите настояват за конкретни предложения, за да се развива и в бъдеще дуалното обучение у нас.

ДПС предлага статутът на децата в дуалното обучение да се уреди в трудовото законодателство. Отговор очакват и въпросите дали децата ще плащат вноски за фонд пенсия и за други осигурителни дейности, както се полага според Кодекса на труда.