За повече инвестиции в България е необходимо ефективно дуално образование. Такава теза изрази държавният глава Росен Плевнелиев по време на първата национална конференция на тема: „Дуалното обучение – пресечна точка между бизнеса и образованието”.

Министри, посланици и бизнесмени се събраха да дискутират именно системата на дуалното образование и се обединиха около необходимостта от нея.

Според президента Росен Плевнелиев има само два типа държави в Европейския съюз – такива с ниска безработица под 7% като Германия, Дания и Австрия и всички останали. По думите му напредъкът на тези държави се дължи именно на дуалното образование.
Президентът отбеляза, че през последните години младежката безработица е спаднала до 22%, което е положителен тренд.

Със задоволство Плевнелиев заяви, че в областта на образованието реформата върви. „Време е за резултати, за действия”, посочи Плевнелиев и отсече, че времето на политическите декларации е приключило. По думите му дуалната система не е само практики, а това бизнесът да дойде в училищата.

Според Плевнелиев не е необходимо всеки млад човек да е висшист. Завършилите професионални гимназии ще получават достойна реализация, смята той.
Плевнелиев смята още, че дуалното образование ще промени ситуацията, при която завършилите студенти нямат един ден стаж в реалната икономика.

Чрез видеообръщение вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева констатира, че връзката между образователната система и бизнеса е прекъсната и трябва да бъде възстановена. Тя увери, че страната ни може да разчита на подкрепата на ЕК.

В новото си амплоа вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева заяви, че голямата задача е контролът върху това дали министерството изпълнява на практика политическия си приоритет.

До 2018 г. работните места се очаква да се увеличат с 83 000. Освен намаляване на безработицата се очаквал и улеснен достъп до професионално образование.

„Трябва да докажем, че дуалното обучение не е привлекателна философия, а че то работи”, се зарече Кунева. Според нея е необходимо МОН, социалното и икономическото министерство и бизнесът да разчертаят национална карта на трудовия пазар. Чрез нея трябвало да се разбере във всяка община какви гимназии има и от какви професии има нужда в региона.

Социалният министър Ивайло Калфин също се обяви за дуалното образование. Той цитира статистика, според която регистрираните на пазара на труда са 334 570 души. От тях 95 000 били с начално или по-ниско образование. 60 000 пък били с основно образование.

По думите му при дългосрочно безработните, които са около 130 000 души, около 80 000 от тях са с до основно образование.

Тези данни даде основание на министъра на труда да направи извода, че безработните са в това положение основно заради ниската степен на образованост. Той обясни, че с диплома за средно образование младите хора много трудно намират работа, която да ги мотивира.

По време на срещите си с инвеститори, синдикати и работодателски организации икономическият министър Божидар Лукарски оставал с впечатлението, че основен проблем е липсата на квалифицирана работна ръка. Икономист номер 1 е притеснен от факта, че проучване сочи, че всеки втори работодател в България изпитва трудност при намиране на персонал.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова също представи данни, като по думите й техните проучвания показват, че най-търсени са специалистите в IT-сектора, туризма и сферата на екологията. Тя изтъкна, че за бизнеса основният ресурс са образованите и добре подготвени хора.

Шефката на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова акцентира, че през последните години професионалното образование е загубило авторитета си в България. За да се преодолее това била много важна подкрепата на бизнеса.

Според Дамянова професионалните гимназии трябва да бъдат подпомагани от бизнеса при определянето на плановете за прием.