"Няма връзка между обвиненията към Христо Ковачки и партия "Лидер". Неговите проблеми са чисто икономически и не може да се прави връзка с партията".

Това заяви зам.-председателят на политическа партия "Лидер" доц. Мария Пиргова, цитирана от Радио Пловдив.

Припомняме, в сряда прокуратурата повдигна обвинения срещу него за тежки данъчни престъпления.

Пиргова предположи, че е възможно да има проблеми в документалната част от бизнес - дейността на Христо Ковачки и цитира свой телефонен разговор с него, в който Ковачки я е уверил, че фирмите му са твърде много и е вероятно някъде да има недопълнено счетоводство, но самият той не може да назове къде.

Пиргова заяви още, че в прокуратурата има купища материали за много неизчистен бизнес в България и едва ли фирмите на Ковачки са от най - уязвимите.
"Партия "Лидер" и структурите на г-н Ковачки са напълно разделени", категорична е Мария Пиргова.

Тя подчерта, че не е компетентна да коментира икономическата страна в дейността на Христо Ковачки, а отговаря само за идеологическата и политическата програма на партия "Лидер".

"Притесненията, ако ги има, са негови, лични, а не на партията", каза още Мария Пиргова.
Тя изрази увереност, че обстоятелствата ще се изяснят в съда и нещата около Ковачки ще се изчистят.

„Само знам, че всички големи бизнесмени финансират политически партии, а г-н Ковачки реши да финансира партия "Лидер", но партията си има собствен живот", каза още Пиргова.

Тя е категорична, че остават амбициите на коалицията движение „Напред" да бъде трета сила на следващите парламентарни избори.