След повече от три часа дебати парламентът реши да бъдат изпратени в Ирак до 155 български военнослужещи, които да продължат участието на страната в охраната на Центъра за временно задържане и закрила в лагера "Ашраф".

Нашето участие се предвижда да бъде от охранителна рота до 120 военнослужещи и национален поддържащ елемент до 35 военнослужещи.
Българският контингент ще е част от Многонационалните коалиционни сили в Ирак.

Решението се основава на Резолюция 1723 на Съвета за сигурност на ООН и последващите му резолюции за срок до 31 март 2008 г.

Разискванията в пленарната зала протекоха в присъствието на министъра на външните работи Ивайло Калфин, министърът на отбраната Веселин Близнаков и шефа на ГЩ на БА Златан Стойков.
Най-остри възражения изложиха депутатите от "Атака" и независимите депутати. Те насочиха вниманието към рисковете за българския контингент и настояваха България да се оттегли от мисията, тъй като операцията не е в неин интерес.

Актуално
Лондон реши да изтегли 1600 свои войника от Ирак. По думите на премиера Блеър е важно да се покаже на Ирак, че британските сили, както и другите участници в коалицията, не възнамеряват да останат в страната повече от необходимото.

В отговор на критиките външният министър Ивайло Калфин подчерта, че затварянето на страната под похлупак е в противоречие с военната й доктрина, включително и с участието и в НАТО.
Той определи изложените от редица независими депутати и представители на "Атака" позиции като популистки и несериозни.

Калфин посочи, че в коалицията в Ирак участват 10 страни членки на Европейския съюз и че 97% от въоръжените Многонационални сили в Ирак за от страни членки на НАТО.

Тъй като по време на дебата бе поставен въпросът дали трябва да бъдат отделяни 8.5 млн. лв. от българския бюджет за мисията в Ирак или да се дадат за здравеопазване, Калфин уточни, че България заделя 2.6 % от БВП за отбрана и парите, предвидени за мисията, са от тези средства.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков потвърди, че обстановката в Ирак се характеризира с висока степен на нестабилност и нарастващо насилие на религиозна основа. Не е изключено да се стигне до гражданска война.
Според изнесената от него информация обстановката в провинцията, където е лагера "Ашраф" също е нестабилна, продължава религиозното противопоставяне, но засега нивото на рисковете и заплахите в "Ашраф" се оценява като ниско за българските военнослужещи.

Сериозна опасност поражда вероятността лагерът да бъде подложен на минометен и ракетен обстрел, възможни са и провокации от защитените лица в лагера "Ашраф", съобщи още Близнаков.

Според него понастоящем Многонационалните сили в Ирак и особено тяхната численост остават главен стабилизиращ фактор в страната.
Евентуалното им изтегляне от страната може да предизвика разширяване на религиозно - етнически конфликт, което ще има пагубни последици за процеса на национално помирение, прогнозира военният ни министър.

Възможно е, продължи той - при усложняване на обстановката лагерът да стаен обект диверсионно проникване, а в случай на военна операция срещу Иран - цел за поразяване.
Независимо от това нивото на риска за българските военни се оценява като ниско, категоричен е Близнаков.