Васил Терзиев е новият кмет на София, след като положи клетва на официална церемония в Столичния общински съвет по полагане на клетва.

Встъпването в длъжност на Васил Терзиев като градоначалник бе под въпрос до преди броени дни заради жалба от Ваня Григорова, внесена в Административен съд - София поради съмнения в изборните резултати, които бяха рекордно близки след втория тур. В крайна сметка обаче магистратите отхвърлиха жалбата на Григорова, което направи възможно победителят от ПП/ДБ/СС да влезе официално в длъжност.

Интересна е новата конфигурация на общинския съвет, като нито една политическа сила няма мнозинство в него, което поставя под въпрос как е се постигне консенсус относно това кой ще председателства общия орган. Най-много общински съветници имат от коалицията "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София" - 23-ма, следват ГЕРБ/СДС с 14, трети по численост са от БСП с 9 съветници, следвани плътно от "Възраждане" с 8, 3-ма представители имат от "Има такъв народ" и местна коалиция КОД, а ВМРО също присъства с един общински съветник.

Именно по-късно през деня се очаква да започне и най-интересната и същевременно несигурна част от първото заседание на общинския съвет - избирането на председател на СОС. Кандидатът на ПП/ДБ/СС Борис Бонев не среща подкрепа от ГЕРБ и повечето от другите формации. "Добрите сили" пък от своя страна заявяват, че няма да влизат в "сглобки" по подобие на конфигурацията в националния парламент.

Ще бъда кмет на всички софиянци. Това бе акцентът във встъпителната реч на Васил Терзиев пред новите общински съветници.

"Довчера бяхме в кампания, бяхме политически опоненти, всеки търсейки най-правилните обещания и път към сърцата на избирателите. Но след като всички се заклехме мисля, че всички вече сме от една страна - страната на София. Трябва да защитаваме интересите на всички в града, независимо от нашите политически различия. Това значи да бъдем мъдри, да търсим трайните решения", призова към единение в името на столичани Терзиев.

И представи визията си за града - София да стане един модерен, прогресивен, красив и сигурен европейски град.

Да бъде един модерен, прогресивен, красив, сигурен европейски град, в който искаме да живеем и да градим бъдеще, град на възможностите. Основно кредо на новото управление, обеща кметът, ще бъде откритостта - вратата на кмета, на районните такива, на администрацията, да бъде отворена за всички граждани с цел възстановяването на доверието към институциите.

Първата задача на Терзиев е да се запознае с администрацията, а освен това - в най-кратки срокове ще се премахне паркингът до църквата "Св. Неделя", както и ще започне безкомпромисна борба с графитите по фасадите на сградите, посочи новият градоначалник пред чакащите го пред залата на СОС журналисти.

Като предизвикателства пред постигането на обединение в общинския съвет, за което призова в откриващата си реч, Терзиев отчита предстоящото избиране на председател на общия орган, както и предстоящото приемане на бюджета на София за 2024 година.

"Типичните разделителни линии между управляващи и опозиция, но се надявам да прекратим този модел и в крайна сметка да започнем да намираме нещата които ни обединяват. Защото светът се движи бързо, градовете се променят бързо, затова е необходимо да намираме решения, а не да изпадаме в политически дрязги и дребнотемия", отговори на въпрос на News.bg Терзиев.

Увери още - местни данъци няма да се вдигат.

Предстои среща между новият кмет и досегашния градоначалник Йорданка Фандъкова, както и официално предаване на властта.

Фандъкова не се изкушава от политиката, но оставя на Терзиев работеща София

Фандъкова не се изкушава от политиката, но оставя на Терзиев работеща София

Ремонт на ремонта ще продължи и занапред