Реформаторите внасят предложения между първо и второ четене на Закона за офшорките.

На брифинг в парламента Антони Тренчев припомни, че през 2013 г. е приета забрана дружества от ключови сектори в икономическия живот като банки, застрахователни дружества, както и на фирмите, които участват в обществени поръчки да имат собственост от офшорни фирми.

ЕК обаче излиза със становище, че това е рестриктивна мярка.
На първо четене преди време мина предложението това да бъде позволено за офшорни фирми, когато притежават до 10% собственост от дадено ключово дружество.

„Появи се проблемът, че с 11 фирми по 9% може да притежавате дадена банка и 99% от пакета акции да не е ясно чия собственост”, притеснен е Тренчев. Затова и от РБ предлагат да се гледа сумарният ефект, а именно не отделното дружества, а всички офшорни дружества да не могат да надвишават 10%.

"Това значи да не може да имаме контролен пакет и мажоритарна собственост на скрити собственици", подчерта депутатът. Той припомни, че една от основните причини за спирането на обществени поръчки е съмнителната собственост на фирмите, спечелили търговете.

По принцип РБ подкрепя спирането на тези поръчки, но искаме да отпадне необходимостта да се спират поръчки така, че икономическият процес в България да не спира и да не се бавят големи проекти във времето, обясни Антони Тренчев.