"Въпреки че кампанията е изтощена предварително като аргументи и като разменени компромати, през този месец преди изборите ще бъде инвестирана нова енергия за ново противопоставяне. Очаква ни негативна предизборна кампания, атакуваща противниците по всякакъв начин и с всякакви средства".

Това заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Той посочи, че не разчита тези избори като най-важните от 30 години насам.

"Не за първи път правим избори в остра политическа криза. Новото може би се изразява в обстоятелството, че зелената сделка в Европейския съюз предполага, че страната ни ще получи значителни средства за привеждане на енергетиката според принципите и правилата на тази сделка. От тази гледна точка състезанието кой колко ще вземе от финансирането превръща изборите в ожесточени и оспорвани".

Политологът подчерта, че "когато има повишаване на общественото напрежение, винаги изплува категория хора, голяма част от маргиналните слоеве, която смята, че в мътна вода по-лесно се лови риба".

5+2 партии с шанс за парламент при избори днес, отчита "Галъп"

5+2 партии с шанс за парламент при избори днес, отчита "Галъп"

Може да се очакват изненади от решаваща кампания

"Тези избори ще се характеризират с това, че са в условия на сериозно обществено противопоставяне. Процесът на избиране в подобни условия се осъществява като игра с нулев резултат, няма допълваща се печалба. Другото характерно е, че предварително се правят високи залози като категоричното заявяване на партии с кого няма да се коалират".

Минчев посочи като вероятен резултат от вота постигането на компромис на основата на редуцирано политическо участие на партиите. По думите му това е любимата формула на ДПС - "експертно правителство, в което ще участват повечето играчи, без да носят отговорност".

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

С 3% преднина ГЕРБ повежда пред БСП

"Българската политика функционира в две основни фази. Едната е на политическите правителства като тези на Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, ГЕРБ. Другата е на програмните правителства - при тях зад сцената се съюзяват олигархични корпоративни фактори за разпределяне на парите, а тези, които управляват, са видимо безпомощни. Последният такъв кабинет беше този на Пламен Орешарски. България влиза във фаза на спадаща политическа отговорност, ако предположим, че възможен изход е програмно правителство. Ако допуснем, че няма да имаме продължение на статуквото, което е най-вероятно, отслабената политическа отговорност означава, че държавата ще бъде управлявана лошо".

И ГЕРБ, и БСП ще имат трудности за съставяне на правителство, прогнозира политологът.

"Най-трудното нещо ще бъде формирането на мнозинство, което да е функционално достатъчно, за да доведе до някакъв тип правителство", допълни още Минчев. 

52% от българите желаят ново управление, но без ГЕРБ

52% от българите желаят ново управление, но без ГЕРБ

Правителството получава 3,22 като оценка