Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов иска реални стъпки за решаване на проблема с ромската неграмотност, изтъква той в интервю пред БНТ.

По думите му нужни са и по-строги мерки срещу ромската престъпност. Според Каракачанов трябва да се работи реално за премахването на проблема с ромската неграмотност. Красимир Каракачанов заяви още, че това е единственият път за интеграция на малцинствата.

С 25 млн. лв. МОН обучава неграмотни възрастни

С 25 млн. лв. МОН обучава неграмотни възрастни

Над 14 хил. обучени 2011-2015 по предходен проект на МОН

Министърът на отбраната изтъкна още, че неграмотността в тази общност е огромна, цитирайки данни, че 206 хиляди деца в България, голямата част от които циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни.

Според Каракачанов трябва да бъде въведено задължително връщане в училище. "Дори трябва да въведем образователната повинност, задължително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години - връщаш се в училище и учиш", отсече министъра на отбраната.

Ще обучават неграмотни с пари по оперативна програма

Ще обучават неграмотни с пари по оперативна програма

За 600 часа ще минат начални курсове от основното образование

Според Каракачанов един от основните проблеми е изучаването на български език. "Няма как да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и говориш на български език. За какви права говориш, когато няма как да си намериш работа в нормална фирма или предприятие, когато не владееш езика на мнозинството - не можеш да пишеш и да четеш". Обяснява вицепремиерът.

Той призова да действаме и да разберем, че е крайно време да спрем да разглеждаме тези проблеми от една страна в чисто етнически план, а от друга страна да спрем да ги разглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара, завърши Каракачанов.