Близо 2/3 от българите (60%) са на мнение, че страната ни е спечелила от членството ни в ЕС. 27 процента са хората, споделящи противоположното мнение. Това показват данните от проучване на Евробарометър.

Проучването е проведено в периода 27.09.23-15.10.23 г. по метода интервю лице в лице сред 1038 пълнолетни граждани.

Около 48 процента от българите смятат, че членството на България в ЕС е нещо позитивно. На срещуположното мнение са 12% от респондентите. 38% от анкетираните са на мнение, че членството в ЕС не е нито добро, нито лошо. 2 процента нямат мнение по темата.

За 61% от българите ЕС оказва влияние върху ежедневието им. 36 процента от анкетираните са на противоположното мнение. Близо половината българи (48%) имат положителна представа за Европейският съюз. 32% от респондентите имат неутрална позиция. Около 19% от анкетираните са отрицателна представа, 1 процент нямат мнение.

Трите водещи ценности, които според българите ЕП трябва да защитава ценности са свобода на придвижване (40%), върховенство на закона (30%), солидарност между държавите членки (28%). На челните места също се нареждат зачитането на националната идентичност (26%), демокрацията (25%) и защитата на човешките права (24%).

Анкетираните желаят ЕП да адресира приоритетно борбата срещу бедността (44%), създаването на нови работни места (39%) и общественото здравеопазване (35%).

40% от българите са на мнение, че ЕП трябва да има по-важна роля. Другата гледна точка се споделя от 42 процента от анкетираните.

51% биха гласували на европейските избори. 30% не са склонни да отидат на урните, а останалите 19% все още не са решили.

Близо 70% от европейците смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС

Близо 70% от европейците смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС

Малко над половината граждани на ЕС желаят Европейският парламент да играе по-важна роля