Въпреки сложния геополитически и икономически контекст, европейците продължават да ценят членството в ЕС и остават доста оптимистични по отношение на бъдещето му. Tова показват данните от проучване на Евробарометър.

Проучването е проведено между 25 септември и 19 октомври 2023 г. във всички 27 държави-членки на ЕС по метода интервю лице в лице сред 26 523 пълнолетни граждани.

Близо 72% от европейците смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС. Основните причини за това са две. Част от респондентите посочват, че ЕС допринася за поддържането на мира и укрепването на сигурността. Други смятат, че ЕС подобрява сътрудничеството между страните членки.

Около 70% от гражданите на ЕС смятат, че действията на ЕС оказват влияние върху ежедневието им. Те искат Европейският парламент да даде приоритет на борбата с бедността и социалното изключване (36%) и общественото здраве (34%) като основни теми, следвани от действия срещу изменението на климата и подкрепа за икономиката и създаване на нови работни места (и двете по 29%).

Проучването на Евробарометър показва, че социално-икономическите трудности все още засягат много европейци. 73% от анкетираните смятат, че стандартът им на живот ще спадне през следващата година. Над една трета от европейците (37%) изпитват трудности при плащането на сметки понякога или през повечето време.

Повечето европейци (53%) желаят Европейският парламент да играе по-важна роля. Засилва се и интересът към предстоящите европейски избори. Близо 68 процента от респондентите са изразили желани да гласуват.

Евробарометър: За гражданите на ЕС е най важно ЕП защитава демокрацията

Евробарометър: За гражданите на ЕС е най важно ЕП защитава демокрацията

За българите защитата на демокрацията е на пето място, а най-важна е свободата на придвижване