Около 2000 семейства са се възползвали от програма за детегледачки на МТСП. Това стана ясно от коментара на заместник-социалния министър Султанка Петрова пред News.bg.

"Има изключително голям интерес към тази програма. Около 2000 майки вече са се възползвали от нея", информира тя. Това е изключително важно, защото много млади майки искат да започна работа, а тази програма даде шанс на децата, които не са настанени в детско заведение, да бъдат отглеждани в домашни условия, а майката да започне работа, поясни Петрова.

Важното, по думите й, е, че родителите имат правото да изберат човека, който да се грижи за тяхното дете. С тази програма имаме шанс да подпомогнем родителите на децата, които не са успели да се класират за детска градина, каза още заместник-социалният министър.

Петрова е доволна, че се помага на родители, чиито деца не са влезли в детска градина. "Ние трябва да имаме отговорност към нашите деца и те трябва да бъдат равни", подчерта тя. За нас е изключително важно да задържим младите хора, за нас това е приоритет и ние ще вървим в тази посока, изтъкна заместник-социалният министър.

Припомняме, от 28 септември Агенцията по заетостта започна приема на заявления по проект "Родители в заетост". Той подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и същевременно да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца чрез осигуряване на детегледачи. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв.

Повече четете в интервюто на Диляна Панайотова със зам.-министър Султанка Петрова.