5 876 945,49 евро ще даде страната ни на Турция за справяне с бежанския поток. Това става, след като парламентът прие на първо и второ четене Ратифицирането на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на Република България.

С решение на Европейската комисия от 24 ноември 2015 г. бе създаден механизъм за подпомагане на южната ни съседка, предвид бежанския поток на територията й.

Споразумението е прието от парламента със 106 гласа „за” и 23 „против”. В негова подкрепа се обявиха депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ. Депутати от „Атака”, Патриотичния фронт, БСП и един независим бяха против.

По време на дебатите съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че това споразумение е национално-отговорно решение по отношение на кризата с бежанците и във връзка с решението на ЕС.

Зеленогорски не можел да си представи какво би станало ако 300 000-400 000 бежанци минат през страната ни. Той отбеляза, че спрямо нас и Европейския съюз турското правителство действа адекватно и общото решение на ЕС за бежанците трябва да се подкрепи от България чрез ратификацията на споразумението.

По мнението на реформатора българският национален интерес се осъществявал чрез членството ни в ЕС и НАТО, както чрез участие в общите решения на съюза като настоящото споразумение за бежанците.

Найден Зеленогорски припомни изследване на ЕК, което показвало, че издръжката на бежанците струва 10 пъти повече в Евросъюза, отколкото би струвала в Турция и близките до конфликтите държави. Именно заради това приемането на споразумението било много по-разумния вариант, отколкото отхвърлянето му.

Зеленогорски отчита, че кризата с бежанците е тежка и която и да е държава сама не може да се справи. По думите му Турция се справяла с 3 млн. мигранти, а парите отиват за изхранването и осигуряване на условия на живот на тези хора.