Закон за медиацията мина на второ четене. Законът урежда и съдебната медиация по висящи съдебни дела. В случаите и при условията, предвидени в закон, когато съдът задължи страните по висящо съдебно дело да участват в процедура по медиация, тя се осъществява в съдебни центрове по медиация към съответните съдилища.

Процедурата по съдебна медиация се осъществява от един или повече медиатори, вписани в списъка на медиаторите към съдебен център по медиация, които са определени от съдебния център, освен ако не бъдат посочени по общо съгласие на страните.

За начало на процедурата по медиация се счита денят и часът за среща с медиатор, за които страните са уведомени от координатора на съдебния център. Срещата се отлага при наличие на особени непредвидени обстоятелства, за които страната уведомява координатора. Страната може да поиска отлагане на срещата само веднъж.

Подборът на медиаторите към съдебните центрове по медиация, редът за вписването и заличаването им от списъците към окръжните съдилища, тяхното обучение, мандат и контрол върху дейността им, както и дейността на координаторите на центровете се уреждат с наредба, приета от Висшия съдебен съвет. С наредбата се урежда и възнаграждението за дейността на медиаторите, както и заплащането, дължимо от страните за процедурата по съдебна медиация.

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Депутатите приеха на първо четене и промените в ГПК