Европейската служба за борба с измамите (OLAF) публикува в Брюксел новия годишен доклад за оперативната си дейност за 2008 г.

В доклада се обяснява ролята на OLAF като надзорен орган за защита на средствата от ЕС, като за пример са дадени операции в България.
Също така в него се описват иновационни методи за разкриване на измами като предоставянето на мощни средства за анализ и ноу-хау за улесняване и засилване на изследването на данни от рамкова програма за научни изследвания.

По повод публикувания доклад генералният директор на OLAF Франц-Херман Брюнер, цитиран от пресслужбата на ДАНС, изтъква конкретно сътрудничеството на OLAF с България.

В България OLAF се възприема до голяма степен като надзорен орган за средствата от ЕС, заяви Брюнер.
В действителност ние полагаме специални усилия за подобряване на положението в България не само посредством водените от нас разследвания, но и чрез активни консултации с българските власти.

Брюнер подчертава, че посланието на службата към българските власти е ясно - "направени бяха някои промени, сега очакваме резултати."

„Необходимо е да видим ясни и осезаеми резултати от борбата с измамите и корупцията в България - както в областта на съдебните процедури, така и по отношение на възстановяването на средства", коментира в заключение шефът на OLAF. 

Злоупотреби по проекти в здравната сфера в Уганда, неплащане на антидъмпингови мита за силициев метал от Китай, служител в делегация на Комисията, за когото има подозрения, че взема подкупи в замяна на възлагането на договори.
Това са само три примера, показващи голямото разнообразие от случаи, по които е работила Европейската служба за борба с измамите (OLAF) през 2008 г., като през миналата година OLAF е започнала разследване по 204 нови случая.

Службата отчита значително нарастване на обема получена информация, което потвърждава доверието на обществото в работата й срещу измамите и корупцията, се казва ощие в коментар на Франц-Херман Брюнер.

„През десетата година от съществуването си OLAF е служба с утвърдени позиции и висока репутация на международно равнище.
OLAF обаче не може сама да се бори с измамите и корупцията, за да постигнем успех, ние разчитаме също така на партньорите си в държавите-членки, трети държави, международни организации и в институциите на ЕС", изтъква Брюнер.

В тазгодишния доклад се обръща специално внимание на съдебното продължение на разследванията на OLAF. От създаването си през 1999 г. OLAF е започнала разследване по над 3000 случая.

Вследствие на разследвания на OLAF повече от 300 лица са били осъдени от наказателни съдилища на общо почти 875 години затвор, от които 208 години представляват условни присъди.

Финансовите ползи от действията на OLAF за данъкоплатците в ЕС също са значителни.
Докато превантивният ефект от действията на службата не може да бъде измерен в цифри, през 2008 г. бе отчетена сума, надхвърляща 460 млн. EUR, която бе възстановена във връзка със случаи на OLAF. За същия период оперативните разходи на службата са били около 53 млн. EUR.