Повод за днешната среща е една обща за всички ни идея, свързана с освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

Това каза в началото на днешния брифинг вицепрезидентът на „Общество на нациите за мир" - България Алберта Алкалай, представяйки пристигналите у нас висши представители на авторитетната организация към ООН „Общност на нациите за мир".

Алкалай посочи, че след потвърждаването на смъртните присъди срещу българските медици през декември миналата година нейната организация решила да потърси алтернативни начини за въздействие върху управляващите в Либия.

Насочихме се към една международна организация от най-висок ранг като „Общност на нациите за мир", каза тя.
Тази организация е създадена под патронажа на генералния секретар на ООН за подкрепа на световния мир, траен напредък, солидарност и толерантност между народите, борба с нищетата, бедността, СПИН и расизма.
По думите на Алкалай организацията има огромен международен авторитет.

Тя поясни, че целта на нейната организация е била да се ангажира международното обществено мнение, да се направи то съпричастно към българската кауза.

Ние успяхме, продължи Алкалай, да ангажираме френското правителство и френското национално събрание с нашата кауза, в знак на съпричастност френските политици носят на ревера си древния български символ - мартеницата.

На срещата присъстваха президентът на Общност на нациите за мир Албер Конан Кофи, депутатът от френския парламент Лилиан Занки, генералният секретар на Общност на нациите за мир Жан Франсоа-Фене и председателят на българската секция на Общност на нациите за мир Евгени Апостолов.
Известният френски адвокат Албер Колар не успя да пристигне поради служебни ангажименти.

Всички ние се борим за една обща кауза - освобождаването на българските медицински сестри, подчерта Албер Кофи.

Ние се борим да спечелим милостта на либийския лидер Муамар Кадафи, който в крайна сметка да се възползва от правото си на ръководител на либийската арабска Джамахирия и да помилва българските медицински сестри и палестинския лекар, добави Албер Кофи.

По думите му съществуват неизползвани възможности за въздействие за благоприятното разрешаване на случая и Общност на нациите за мир има намерението да ангажира за българската кауза водещи африкански политици; както и президенти на големи държави в Африка.

Ние трябва да продължим нашата борба за освобождаване на българските медици, докато не получим милостта на полковник Кадафи, посочи и френският парламентарист Лилиан Занки.
Той заяви, че френският народ е напълно мобилизиран в подкрепа на българската кауза.

Вие имате и подкрепата на Организацията на обединените нации продължи Занки, а ООН играе важна роля при решаването на такива справедливи каузи.

Жан Франсоа-Фене призова да не губим надежда. По думите му Кадафи може всеки момент, повлиян от своите убеждения, в крайна сметка да освободи българските медици и палестинския лекар.

Фене поясни, че неговата организация се бори против смъртното наказание, защото никой няма право да отнема живота на другия.