Депутатите от Обединените патриоти внасят текстове в Закона за МВР, които да позволят създаването на добоволни отряди, които да борят престъпността. Текстовете ще влязат между първо и второ четене на Закона за МВР.

Формированията ще действат на места, където има дефицит на органи на реда, обясни на брифинг депутатът Искрен Веселинов. Не за първи път патриотите предлагат доброволци да патрулират като превенция и да се изправят срещу битовата престъпност и дори е техен приоритет.

Предложението на ОП създава нужда и от вътрешно преструктуриране на МВР, което ще доведе до по-адекватно функциониране на системата.

Действията на тези отряди от доброволци трябва да са в синхрон и под ръководството на МВР и ще бъдат в допълнение към респекта, който трябва да имат служителите на реда.

Младен Маринов внимателен към идеята за полицаи доброволци

Младен Маринов внимателен към идеята за полицаи доброволци

Според него трябвало да се избегнат възможностите за саморазправа

Депутатът посочи, че в сегашния законопроект е засегната темата с доброволците, но само тези звена, които и в момента съществуват - за овладяване на бедствия и пожари.

Трябва да се разработи тази материя в закона, касаеща доброволческите отряди, дейността им трябва да бъде регламентирана в закона за МВР, категоричен е Искрен Веселинов.

ОП предвиждат образователен ценз и чисто съдебно минало, преминаване на обучение в МВР. Доброволните отряди да имат правомощия по патрулна и охранителна дейност. 

"Тези формирования да противодействат на битовата престъпност - особено по малките населени места. Доброволните отряди трябва да могат да налагат закона там, където има дефицит на представители на МВР", заяви Веселинов.