52% от българите смятат, че опасността от терористичен акт за България е същата, както за Франция и останалите европейски страни. Това показват резултати от проучване за обществените нагласи на „Алфа Рисърч".

След атентатите в Париж около една пета от сънародниците ни смятат, че сме изложени на по-малък риск, не защото сме по-добре защитени от нашите служби, а защото страната ни не е мишена за терористите.

Социолозите припомнят, че през последната година темата за сигурността често присъстваше в дневния ред на обществото ни. Причината бе най-вече бежанската криза в Европа. Атентатите във френската столица обаче я поставиха отново, при това много по-драматично и  силно.

Общото усещане на българите е, че в момента всички европейци са изправени пред общи рискове и заплахи. Според 28%, основно по-възрастни хора и от граничните райони смятат, че заплахата за нас е дори по-висока, тъй като сме на външната граница на Европейския съюз. Според 20%, главно от по-младото и средно поколение, България е относително по-защитена, тъй като не сме приоритетна мишена за терористите.

Резултатите от проучването показват, че въпреки опасенията, преобладаващата част от българите - 67 %, не смятат да променят нищо в ежедневното си поведение и навици. Едни се аргументират с това, че пътуванията и посещенията им на публични места били силно ограничени. Други пък са убедени, че не трябва да се позволява на терористите да променят цивилизования начин на живот на милионите хора по света.

Има обаче и такива, които ще предприемат промени в обичайния си начин си на живот. 6 % са хората, които ще се откажат от планирано пътуване. За 1 % пък е възможно да променят плановете си за обучение в Европа.

Относително най-голяма част от хората, 17-20%, смятат да ограничат посещенията си на места, където се събират много хора - стадиони, концерти, театри, или пък такива, където има концентрация на чужденци, показват още резултатите от проучването на "Алфа Рисърч".