Падна законопроект на ГЕРБ. След бурни дебати, продължили повече от два часа по законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, заради които беше отложен и парламентарният контрол, законопроектът беше отхвърлен.

Гласуваха 167 депутата. От тях -71 от ГЕРБ и един от Синята коалиция гласуваха „за", 1 „се въздържа" и 95 се обявиха „против".

Депутати от всички парламентарни групи по време на дебата критикуваха текстовете. Емил Димитров от ГЕРБ също призна, че законопроектът не е издържан юридически и че всеки с имущество 150 000 лева, колкото е един апартамент, би могъл да попадне под ударите на такъв закон. Въпреки това Димитров предложи между първо и второ четене разпоредбите да бъдат прецизирани.

На това остро се противопостави Димо Гяуров, който поясни, че основен принцип на този закон е да въведе възможността за отнемане на имущество без присъда и въз основа на фикция, както и че в България има закон за нормативните актове, установена практика, така че основни принципи на един законопроект не могат да бъдат променени между първо и второ четене.

Гяуров призова министърът на правосъдието да оттегли проекта, призова и пленарната зала: „Не гласувайте!". Той изтъкна, че проектът създава презумпцията за вина, създава презумпцията за нищожност на сделки и че ако бъде приет, на много хора ще им се наложи да се обясняват, не са камили.

Уорлик разочарован:
Надяваме се, че правителството ще предприеме действия за приемането на законопроекта в настоящия му вид през следващата сесия на парламента
Още...

„Този закон е тоталитарен закон", обяви по време на дискусията Христо Бисеров.

„Този закон ще изкара въздуха на българските граждани", допълни в дебата Явор Нотев от „Атака".

„Този закон ще громи българските граждани, защото под ударите му може да попадне всеки, който в последните 15 години е имал неблагоразумието да придобие някакво имущество в България", каза Мая Манолова и добави, че такъв закон в ръцете на администрацията на ГЕРБ ще съсипва човешки съдби, професионални репутации, ще унищожава бизнес и ще гони инвеститори.

Екатерина Михайлова предупреди, че Синята коалиция няма да подкрепи предлагания закон. Тя изтъкна, че за първи път в българското законодателство се въвежда гражданската конфискация като нов елемент в борбата срещу престъпността.

„Според законопроекта не се изисква показването на престъпна дейност и връзката на тази дейност с конфискуваното имущество. Въвеждането на подобна разширена конфискация, освен всичко останало, е рисковано от гледна точка на обявяване на закона за противоконституционен", каза още Михайлова.

Сред отрицателните становища по законопроекта беше и докладът на комисията за контрол на ДАНС. Шефът на комисията Камен Костадинов представи доклада, според който приемането на законопроекта в предлагания вид, ще доведе до сериозни нарушения на конституцията и разпоредбите на международни актове, по които България е страна.

Проектозаконът допуска гражданска конфискация като последица от престъплението преди съдът да е установил с присъда извършването на такова престъпление. Това се гради единствено на предположения и нарушава презумпцията за невинност, подчерта Костадинов.

Правосъдният министър Маргарита Попова се опита да защити гражданската конфискация. Според нея тя е възможна, законосъобразна и не противоречи на конституцията.

„Не може да има напредък в борбата с корупцията, докато не сме склонни с повече кураж да приемаме новите неща. Колкото по-бързо се научим да подкрепяме новото, а не да крепим статуквото на всяка цена, толкова шансът ни в ЕС е по-голям", заяви Маргарита Попова. Тя е категорична, че проектозаконът не противоречи на конституцията и че не е вярно, че всички граждани могат да попаднат под ударите на този закон.

Според Попова българските граждани в мнозинството си искат този закон. Тя е категорична, че е в обществен интерес, който се е сдобил с имущество от престъпна дейност, да го върне. Затова становището на Венецианската комисия е положително, подчерта Попова.

Тя поясни, че законопроектът предвижда не да се отнеме имущество на стойност 150 000 лева, а да се отнема несъответствие на имущество.

Помолен да коментира дали падането на законопроекта не говори за пропукване в редиците на ГЕРБ Цветанов каза в кулоарите на парламента, че не е запознат в детайли. За самия законопроект той каза, че това е една от мерките срещу забогатяването на хора от организирана престъпност.

Присъстващите депутати от ГЕРБ са гласували за приемането на закона на първо четене, а останалите политически формации - тези, които говорят че са радетели на борбата с организираната престъпност и изземването на имуществото, придобито от престъпна дейност, доколкото разбрах, има пълно консолидиране на всички срещу този закон", добави Цветанов.

Според него може би има някои текстове, които трябва да бъдат оптимизирани. Цветанов изрази надежда когато се влезе в нова процедура, че ще се търси по-голям консенсус и че ще има подкрепа от други политически формации и депутати.