Утре депутатите от опозицията започват да събират подписи за вот на недоверие към правителството заради корупцията, който ще бъде внесен в четвъртък.

Това съобщи Веселин Методиев след среща на опозиционните партии в парламента във връзка с мотивите за вота на недоверие, иницииран от ДСБ.

Постигнато е съгласие кои са областите на корупционни практики в управлението на страната, които ще бъдат посочени в мотивите за вота на недоверие.
Като пример Веселин Методиев посочи инфраструктурата с всички нейни аспекти - енергетика, пътища, транспорт, регионално развитие, благоустройство.

Независимият депутат Лъчезар Иванов допълни, че ще бъде застъпена и корупцията в здравеопазването и в МВР.

Татяна Калканова от Българска нова демокрация подчерта като аргумент за исканото недоверие към управляващите липсата на политическа воля да се преодолее корупцията по високите етажи на властта и липсата на воля да бъде създадена необходимата организация или институция, която да доведе до резултати.

„Управляващите показаха че няма никаква воля за ефективна борба с корупцията." - категорично заяви Мария Капон.

Димитър Йорданов от ОДС добави, че в мотивите за вота ще бъде застъпена и корупцията в Министерския съвет и управляващото мнозинство, тъй като, както поясни той, „антикорупционни текстове се отхвърлят, а корупционни се приемат, внесени от това правителство".

По думите на Павел Шопов от „Атака", няма сфера без корупция. Той посочи, че в дебата ще бъдат посочени конкретни примери.

Според Лъчезар Иванов досегашните вотове на недоверие не са довели до съответния отклик в обществото, но този път с вота на недоверие заради корупцията опозицията очаква ясно да се чуе, че корупцията трябва да бъде изтрита от европейска България.

„Поставили сме си за цел за бъдем максимално конкретни, за да чуят хората какви щети понасяме заради корупционните практики." - подчерта Татяна Калканова.

Тя заяви, че не изключва хипотезата вотът на недоверие да получи по-широка подкрепа, включително от представители на управляващото мнозинство.

Павел Шопов отбеляза, че този вот се провежда при консолидирана опозиция в парламента и при организирана извънпарламентарна опозиция.

„Той ще бъде проведе в и в условията на по-голямо недоверие и недоволство в обществото." - каза Шопов и съобщи, че ще бъдат осъществени извънпарламентарни действия като протести, митинги, живи вериги, разрешени от закона.

По правилник в срок от 3 до 7 дни след внасянето на искането за вот на недоверие трябва да бъде насрочен дебат в пленарната зала.
Веселин Методиев прогнозира, че той ще се състои между понеделник и четвъртък следващата седмица.