ДСБ внасят вот на недоверие срещу правителството заради спрените европейски средства за България поради корупцията и престъпността в страната. В междинния доклад на Европейската комисия, в рамките на 10 страници, думата „корупция" се повтаря 33 пъти, а „престъпност" - 17 пъти.

Това заяви на пресконференция Екатерина Михайлова, заместник-председател на Демократи за силна България.

През миналата седмица депутатите от ДСБ проведоха консултации с опозиционните политически сили в парламента. Подкрепата си за предложения от тъмносините вот на недоверие са заявили СДС, БНС и партия „Атака". Очаква се позицията на Българска нова демокрация.

До края на седмицата мотивите за вота на недоверие ще бъдат съгласувани между опозиционните партии и той ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Според ДСБ самият доклад на ЕС е вот на недоверие срещу правителството.

Конкретно по корупционния скандал в „Републиканска пътна инфраструктура" от ДСБ ще предложат в Народното събрание да се създаде временна анкетна комисия на паритетен принцип, която да разследва случая.

Според заместник-председателя на ДСБ Иван Иванов, ако мнозинството откаже да състави комисия на паритетен принцип, това ще е ясен знак, че те не желаят случаят да бъде изяснен и се опитват да укриват факти.

„Отстраняването на директора Веселин Георгиев е само бушон, с който управляващите се опитват да скрият истината", коментира Екатерина Михайлова.

Иван Иванов допълни, че партията разполага с данни за конфликт на интереси в „Републиканска пътна инфраструктура", като най-много са се облагодетелствали бизнесменът Васил Божков и братът на директора на фонда. Тези данни ще бъдат огласени в парламента.

Тъй като в междинния доклад на ЕК по правосъдието и вътрешния ред безмитните магазини са определени като гнезда на престъпност, от ДСБ отново ще внесат в Народното събрание своя законопроект за промяна в Закон за акцизите, който предвижда закриване на безмитните магазини.

През миналата година той беше отхвърлен от парламентарното мнозинство. От ДСБ са категорични, че поведението на мнозинството е предизвикано от това, че от безмитните магазини се облагодетелстват спонсорите на тройната коалиция.

По повод на предстоящото решение на ЕНП за приемането на ГЕРБ, което трябва да бъде взето в края на февруари, заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов заяви, че ГЕРБ не са доказали своя характер на дясноцентристка партия, затова тъмносините ще гласуват „въздържал се".

За да докажат, че са част от дясното пространство, ГЕРБ трябва да се разграничат от сътрудниците на ДС, които са влезли в местната власт с техните листи, да вземат отношение към Георги Първанов като вдъхновител на тройната коалиция, както и да осъдят престъпленията на комунистическия режим, поясни Даниел Митов.

Той допълни, че в ДСБ са притеснени от раздвоението в позицията на ГЕРБ при посещението на руския президент Владимир Путин у нас и че очакват от кандидатстващата в ЕНП партия да изрази ясна позиция по енергийната зависимост от Русия, към която тройната коалиция тласна страната ни.