Конгресът през октомври - сн.emaxpress
ВМРО с лидер като Красимир Каракачанов няма политическо бъдеще.

Това мнение изразиха представители на Националния щаб на ВМРО, представляващ 200 организации на партията, които не признават решенията на последния конгрес на движението.

Припомняме ви, че на него Красимир Каракачанов беше преизбран за председател на ВМРО. На самия конгрес, както и преди това, една част от регионалните организации призоваха за смяна в ръководството.

Бившият народен представител и член на ВМОР Борис Ячев посочи, че 350 делегати са напуснали конгреса през октомври. Впоследствие представителите на 200 структури на партията са създали свои национален щаб, който настоява за свикване на нов конгрес.

Недоволството ни бе породено от манипулацията при провеждането на конгреса и отказа на Каракачанов да поеме своята отговорност за провала на евроизборите и да подаде оставка, посочи Ячев. Той подчерта, че в момента националният щаб действа като вътрешна опозиция.  

На пресконференцията стана ясно, че е инициирана подписка за свикване на нов конгрес.

За 10 дни са събрани над 3 500 подписа, отбеляза Ячев. Той добави, че те ще бъдат представена в централата на партията с искане за провеждане на нов извънреден конгрес, който да избере и ново ръководство на партията.

В него не трябва да присъства нито Красимир Каракачанов, нито някой от настоящите лидери на движението. Подписите продължават да се събират, подчерта Ячев.

Срокът, в който Националният изпълнителен комитет на партията трябва да се произнесе, е 1 месец. Ако дотогава не бъде нарочена дата за нов конгрес, делегатите ще представят подписката пред съда.

На пресконференцията стана още ясно, че заради изгонване и изключване на делегати на ВМРО от страна на новоизбраното ръководство, са подадени 4 сигнала в прокуратурата. Същевременно се водят и 9-10 дела отново във връзка с изминалия конгрес.  

Петко Атанасов - един от пловдивските лидери на ВМРО съобщи, че провеждането на конгреса на партията през октомври е станало в нарушение на закона. Той отбеляза, че за да бъде свикан национален конгрес на ВМРО е необходима обява в Държавен вестник, а такава липсва. Това съответно превръща конгреса от октомври в нелегален.

По думите му на конгреса са били „вкарани" над 100 делегати, които реално не са знаели, че са такива.

Ние не сме предатели, не сме изменници. Ние искаме да обновим и  възродим ВМРО, категорично заявиха несъгласните с политиката на новото ръководство. Отива си това, което някой от нас са градили вече 20 г. Не можем да оставим нашия труд да бъде хвърлен на вятъра, изтъкнаха още те.