"Ръководството на МВР е свързано и защитава скритата власт на сивата икономика, защото управляващите получават пари от нея". Това се посочва в мотивите на опозицията във вота на недоверие към кабинета.

Петият вот ще е заради "обвързаността на правителството с организираната престъпност".

Веселин Методиев от ДСБ посочи, че продължава събирането на необходимите най-малко 48 подписа за внасяне на вот на недоверие.

Според опозицията кризата в управлението е в резултат на разкриването на реални факти за срастване на организираната престъпност с ръководството на МВР.

Вместо да се води безкомпромисна политика срещу престъпността, на възлови длъжности в МВР се назначават хора, чиято задача е да прикриват, а не да разкриват престъпленията, е записано в мотивите.
Министърът на вътрешните работи се среща с лица от подземния свят под претекст, че защитава националните интереси, се посочва в документа.

Според опозицията се саботират оперативни разработки срещу лица от организираната престъпност, което им дава възможност да остават безнаказани. В резултат - при това управление се създадоха условия да "вирее" предимно бизнесът, който си плаща на управляващите, каза Веселин Методиев.

С поведението си Румен Петков превръща в свой заложник не само Сергей Станишев и правителството, но и целия български народ, се посочва още в текста.

Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни от постъпването на предложението. Вотът на недоверие ще бъде внесен в деловодството на народното събрание утре.