Винаги сме били противници на плоския данък, ако щете поради аргумента, че ако това беше нещо много умно и добре работещо, то отдавна щеше да се приложи в развития демократичен Запад, коментира президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Д-р Тренчев не е учуден от факта, че премиерът Пламен Орешарски е привърженик на плоския данък. Президентът на КТ „Подкрепа" разказа, че сегашният премиер е научил новината за въвеждането на плоския данък от медиите, въпреки че по това време беше финансов министър.

Решението е взето от Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобурготски, а финансовият министър не е бил запознат, категоричен бе д-р Тренчев.

Припомняме, вчера в кулоарите на парламента министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че в неговата лична програма не е записана отмяна на плоския данък.

Който има повече, трябва да даде повече, настоя Тренчев въпреки факта, че администрирането на плоския данък е по-лесно.

Според него европейските социалисти „натривали носа" на Сергей Станишев, защото са категорично против плоския данък.

„Крачката напред", която лидерът на БСП направи със заявката за въвеждане на данък „богатство" д-р Тренчев нарече „елементарен цирк", който често се играе в политиката. Идеята е БСП да обяви, че иска да изпълни обещанието си, но коалиционният им партньор не позволява това да се случи.

Запитан дали не трябва да има коалиционно споразумение между двете управляващи партии, Тренчев отвърна, че те трябва да си решат, но „политическият елит у нас е нещо, от което можем само да се срамуваме пред света".

„Бяхме се примирили да приемем компромис - плосък данък с необлагаем минимум, но и това не приеха", съжали д-р Тренчев и нарече „чудовищна глупост" решението за връщане на средства на хората с минимална заплата.