"Информацията за връзки на Васил Божков с Пригожин е част от целия панаир, който е организиран. Случаят на Божков не трябва да се разглежда изолирано, а да се препрати към абсолютно всички подобни дела срещу представители на едрия бизнес в България". Това бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пред БНТ за ареста на Божков след завръщането му в България и обвиненията спрямо бизнесмена - от страна на прокуратурата и в публичното пространство

По думите на Йорданов властите в Дубай не изнасят информация. "Няма защитен свидетел, има свидетел с неогласена самоличност, за Божков се знае много добре какво може да каже и срещу кого. Относно смъртта на Ангел Христов, убийството на Къро, убийството на Алексей Петров няма да се разбере нищо и това дава широко поле за спекулации", коментира още той. Според Йорданов не се очакват нови арести.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пък посочи, че темата за руските връзки на Божков поставя много въпроси за руското влияние в българската политика и икономика. "Последният пример е с Алексей Петров - той беше напълно оправдан от българския съд", обясни той.

Връзката на Божков с Пригожин - за медиите, а не за обвиненията

Връзката на Божков с Пригожин - за медиите, а не за обвиненията

Адвокатът на Божков: Очевидно прокуратура не си върши работата като хората

Пред bTV криминалният психолог Росен Йорданов изрази мнението, че ролята, която трябва да изиграе Васил Божков, е свързана с местните избори. "Хрониката на събитията започва от атентата срещу Иван Гешев, минава през посещението на президента в Южна Африка, следва убийството на Къро, линчуването на главния прокурор, сглобката, кандидатирането на Васил Терзиев за кмет и финалът - убийството на Алексей Петров", заяви той.

По думите му Васил Божков има репутацията на човек, който не играе в неуговорени мачове. "Целият му публичен образ е, че той обича да играе в уговорени мачове. От обвиненията на прокуратурата се вижда, че той дълго време си е уговарял мачовете, свързани с неговия бизнес. Има информации, че си уговаря мачове с хора от обкръжението на Путин, с Пригожин", посочи Росен Йорданов. Той каза още, че Божков е имал връзки с дълбоката държава. Според Йорданов ключовият въпрос е не защо се е върнал Васил Божков, а с кого е сключил сделка. "Според мен с хора от дълбоката държава - с Държавна сигурност (ДС). Това е система от връзки и хора, като ще видим дали имат свои представители в съдебната система, или на г-н Божков е предложен един уж уговорен мач, но той трябва да изиграе една друга бутафорна роля", допълни той.

Криминалният психолог заяви още, че за действията на хората, които са предразположили Божков да реши да се прибере в България, е важно дали той ще остане в ареста и под каква форма. "Ако бъде с парична гаранция, вероятно някой нещо му е обещал, ако бъде с гривна или в ареста - вероятно мачът не е добре уговорен", добави той. Йорданов смята също, че няма как обвиненията срещу Васил Божков могат да отпаднат, ако той свидетелства. "Не мисля, че Васил Божков има шанс да спечели местните избори. Чрез кандидатурата на Васил Терзиев, който има тежко ДС минало, мисля, че това е голямата цел - обществото да приеме хора с подобна биография", отбеляза още той.

Божков остава в ареста поне до 5 септември

Божков остава в ареста поне до 5 септември

Адвокатите на бизнесмена ще обжалват наложената му мярка за неоклонение

От своя страна политологът Стойчо Стойчев не мисли, че Васил Божков има политически амбиции. Според него той просто иска да оказва влияние, каквото е имал през годините. "Смятам, че има и сега, тъй като е крупен финансов фактор. Мнозина са тези, които стоят зад цялата организация. Мафията е неперсофицирана. Няма значение персонално кой стои зад схемите", посочи Стойчев.

Той каза още, че политиците демонстрират равна отдалеченост от Божков бягат от него като "дявол от тамян". "Борисов не може да отрече, че се познава и с Божков, и с Петров, но всички останали отричат всякакви връзки. Това е малко вероятно - да не са се виждали и запознавали. Бяха на погребението на Алексей Петров, защото бяхме колеги в Пловдивския университет, където той ме покани да преподавам", заяви Стойчо Стойчев. Според него не е случайно, че Васил Божков се върна в България ден след погребението на бившата барета.

По думите на Стойчев Божков е написал, че всички пречки пред неговото завръщане са отпаднали, като по мнението му става въпрос за нещо което се е случило в близките седмици. "През последните седмици единственото значимо нещо, което стана, беше убийството на Алексей Петров. Дали самият Петров е бил пречка пред завръщането на Божков, мога само да гадая", допълни той.

Стойчев коментира също и връзката на Иван Гешев със случая с Божков: "Бившият главен прокурор Иван Гешев оповести и кореспонденция на Божков по отношение на президента. Не знам защо интересът пада върху всеки друг, но не и върху Иван Гешев. Той в новото амплоа би могъл да разкаже някои неща."

Бойко Борисов: Пасажери много...

Бойко Борисов: Пасажери много...

Надяваме се Васил Божков да си реши проблемите с правосъдието

По мнение на адвокат Димитър Марковски няма риск в бъдеще Васил Божков да се укрие. "Самият факт на неговото завръщане означава, че очевидно има намерение да участва в процеса на събиране на доказателства. Моментът на неговото завръщане според мен е подбран внимателно и не е решил просто така да се качи на самолета", заяви той. Запитан дали е възможно Васил Божков да бъде освободен срещу парична гаранция, Марковски отговори, че е "абсолютно възможен сценарий" да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

"Лично на мен мотивите на Софийския градски съд ми се струват малко особени. Съдът е приел, че има риск г-н Божков да се укрие от органите на разследването, което според мен не отговаря на тази фактология, която всички видяхме", каза още той. Според юриста обаче на този етап от хода на наказателното дело срещу Божков трудно може да се говори за някаква договорка. "Ако следим процесуалното поведение на прокуратурата, виждате, че тя не дава заявка да има някакво снизходително отношение спрямо образуването срещу него наказателно дело", коментира Димитър Марковски. По думите му такива сделки като в американските филми са абсолютно невъзможни в България.