Оптимистично настроените българи преобладават. Това показва проучване на изследователски център "Тренд", проведено между 3 и 12 ноември 2017 г. сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Според данните, 52% от сънародниците ни са оптимисти за развитието на България, докато 39% са песимисти. Оптимизмът доминира при по-младите. С напредването на възрастта дяловете постепенно спадат. Само една трета от хората над 70-годишна възраст са оптимистично настроени.

Дистанцията между ГЕРБ 21.2% и БСП 17.8% е сравнима с резултатите от извънредните парламентарни избори преди осем месеца. 37% от запитаните в това проучване декларират, че не биха гласували.

Според социолозите, множеството скандали в последните осем месеца не са се отразили върху електоралните нагласи. Противопоставянето между ГЕРБ и БСП затвърждава техните електорати.

Не се наблюдава и съществен спад в обществената подкрепа към Обединени патриоти, въпреки участието им в управляващото мнозинство и изпълнителната власт.

Несъществена е разликата между Обединени патриоти (5,4%) и ДПС (6,3%). Това е причината да не може да се определи категорично дали Обединени патриоти или ДПС ще бъдат трета политическа сила на следващите избори.

По-ниско е доверието към партията на Веселин Марешки "Воля" в сравнение с периода преди изборите - 1,8% подкрепа от всички. Този спад е логичен заради "бонуса" на новия играч на вота, коментират от изследователския център.

Реформаторския блок все още запазва своята инерция - те имат 1.8% от доверието на анкетираните. При "Да, България" (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се отчита съществена динамика на ръст или спад в подкрепата.

Допитването е преди началото на новата инициатива "Български манифест за Европа".

Доверието към работата на депутатите бележи най-ниски нива - 23% положителна; 68% отрицателна, става ясно от изследването.

На този фон се регистрират по-високи нива на положителни оценки към правителството. Над 80% от симпатизантите на ГЕРБ дават положителна оценка за кабинета "Борисов-3", процентът е съизмерим и сред привържениците на Обединени патриоти.

Традиционно високо е доверието в президентската институция. Според резултатите от допитването 64% е положителната оценка срещу 22% отрицателна. Тя до голяма степен се явява функция от положителното отношение към личността на държавния глава Румен Радев, показва допитването.

Съдебната система също е с постоянни нива, но на ниско доверие, според изследването. Работата на съда и прокуратурата имат 23% положителни оценки срещу 65% неодобрение.

Традиционно армията и полицията имат по-висока подкрепа. При полицията положителните оценки са 42% срещу неодобрение от 47%. За армията одобрението е 48% за 33% неодобрение. Омбудсанът бележи високо ниво на доверие - 59% срещу 20% неодобрение.

46% от всички български граждани са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат, докато 32% не са убедени в това. Сред първите най-често се оказва, че са привърженици на ГЕРБ, докато вторите - са сред социалистите.

Снимка 324948

Източник: "Тренд"

Президентът Румен Радев води по обществено доверие. Той има 67% доверие срещу 21% неодобрение. Премиерът Бойко Борисов има 42% одобрение срещу 50% неодобрение.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова печели 28% одобрение срещу 59% неодобрение.

Сред лидерите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура с 34% срещу 47% отрицателно мнение. Това е тенденция още след президентските избори. Зад него остават Валери Симеонов с положително отношение 20% и Волен Сидеров с 13%.

Снимка 324946

Източник: ТРЕНД

Въпреки лекия спад в доверието от предизборния период Веселин Марешки има 30%. Отрицателното мнение за него е 53%.