15 общини ще реализират проекти за достъпна среда на обществени сгради по проект "Красива България". Предложенията са одобрени от Управителния съвет на Проект "Красива България", чието заседание се проведе днес в Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от ведомството.

С тях се предвижда изграждането на асансьори, рампи, подемни платформи, помещения за общо ползване и санитарно-хигиенни възли, достъпни входни и комуникационни пространства. Одобрените проекти са на общините Белослав, Ботевград, Бургас, Враца, Вълчедръм, Вълчи дол, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Етрополе, Пловдив, Правец, Самоков, Самуил, Сапарева баня и Троян

Увеличават с 2 млн. лв. бюджета по проект "Красива България"

Увеличават с 2 млн. лв. бюджета по проект "Красива България"

Наемат допълнително 130 души

Седем от обектите са в сферата на социалните услуги, 3 са в областта на здравеопазването, 4 са свързани с образование и обществено-административно обслужване и 1 е за култура.

Общата стойност на одобрените проекти е 1 484 855 лева. От тях 1 242 847 лева се осигуряват от Проект "Красива България", а останалите 242 008 лева са съфинансиране от страна на кандидатите. Очакванията са с реализацията им да се осигурят работни места в строителството за поне 100 човека, от които минимум 40 да са регистрирани в бюрата по труда безработни.

По проект "Красива България" имаше извънредна кампания за набиране на проектни предложения в периода 20 юни - 19 юли. Общият брой на изпълняваните обекти през 2019 година е 66. От тях 51 са по традиционните мерки и 15 по мярката за достъпна среда.

Очаква се при изпълнението на тези проекти през 2019 г. да се осигури заетост за над 800 човека, от които поне 320 са безработни

Наемат над 220 безработни за изпълнение на проекти по "Красива България"

Наемат над 220 безработни за изпълнение на проекти по "Красива България"

През 2019 г. ще бъдат финансирани 38 проектни предложения