Ахмед Емин беше ключът към тайните на Ахмед Доган, ключът към тайните на сараите.

Това каза Осман Октай, бивш депутат от ДПС, цитиран от БНР, в коментар на трагичната смърт на шефа на политическия кабинет на Доган.

По думите на Октай, Емин е бил връзката на Ахмед Доган от времето на управлението от 2001 година с останалия свят- министри, депутати и всеки, който е искал контакт с лидера на партията.
Дори и депутатите от ПГ на ДПС е трябвало да се обърне първо към Ахмед Емин.

Октай припомни, че подобен случай от най-приближените сътрудници на Доган е имало и преди години, но тогава Мехмед Тафик е бил само на лечение с диагноза психодепресия. Едва по-късно се е разбрало, че той се е опитал да се отрови.

Осман Октай характеризира Емин като човек с изключителен интелект и лоялен към партията и лидера, който е от първото поколение на интелектуалците в ДПС.
Бившият депутат допълни, че самият той е посочил Ахмед Емин при кадровото обновяване на партията в края на 90-те години.

Самият Октай обаче обясни, че ситуацията, в която са поставени хората от близкото обкръжение на Ахмед Доган е изключително нездравословна.

"Всички ние знаем както миналото му, така и избухливостта му, личностното му поведение. Той е винаги скрит някъде, защо никога не е в парламента", каза Октай.

Той заяви, че за да повярва, че се е самоубил Емин, е трябвало да има много повече публичност, а не тайнственост.

Октай добави още, че трябва да се разкрие всичко около случая с Емин, защото иначе това ще продължава да руши държавността.

„Ахмед Емин бе ключов фактор", посочи няколко пъти Осман Октай.

Той прогнозира, че трагичният случай със смъртта на Емин ще доведе само до всяване на още по-голям страх в партията, в която „стоенето в нея се изплаща с власт и кариера".

„В ДПС ще продължава да владее страхът", заключи Октай.

Припомняме, днес е поклонението пред тленните останки и погребението на Ахмед Емин. В родното му място с. Козица, община Попово още от сутринта започнаха да се събират роднини, близки и приятели.

Самоубийство остава основната версия, по която работят криминалистите.

Разследващите са установи иза момента, че Емин се е самозастрелял с един куршум в главата.

Официално се твърди, че Емин не е оставил предсмъртно писмо. Разследващите обаче са очертали кръг от вероятни лични мотиви за самоубийството.

Припомняме, тялото на Ахмед Емин бе намерено в коридора на жилището, което обитава в комплекса на ДПС в Бояна.
Сигналът в полицията е подаден от служител на НСО.

Начинът, по който Емин е бил паднал на земята, проектилът и пораженията, които куршумът е нанесъл на главата, разположението на ръката, с която Емин се е самопрострелял дават основания на криминалистите да са сигурни, че става въпрос за самоубийство.

Когато е решил да сложи край на живота си Ахмед Емин е бил сам. Това го потвърждават и показанията на всички, които са били в комплекса на ул. „Стар Беловодски път".