Нямам нищо общо с партия "Български глас". Това заяви един от основателите на партията Тихомир Василев в своя позиция, изпратена до медиите, по повод регистрацията на ДПС на Делян Пеевски за изборите на 27 октомври, като стана ясно, че са подадени документи за коалиционно участие заедно с други две партии, едната от които е "Български глас".

По този повод Тихомир Василев иска да опровергае излязлата информация, че той заедно с други участници в антиправителствените протести през 2020 г. са част от партия "Български глас" и да внесе пояснение в ситуацията.

Василев посочва, че през 2021 година със съмишленици е учредил неправителствената организация "Български глас", като целта е била да се поддържан гражданска активност и да се създаде платформа за свободно изразяване на мнение и възможност за дискусионни формати.

Но около година по-късно към организацията се е присъединил Георги Попов, който се е представил като човек, който е разочарован от опита си в ИТН, а след известно време е учредена и партията "Български глас".

Впоследствие Попов започна да се опитва да прокарва интересите на меко казано съмнителни бизнесмени и политици с финансови стимули. Отхвърлих тези предложения и осъзнах, че Георги Попов е прокси на същите тези, които са го внедрили в ИТН. Той е имал задачата да превземе структурата на НПО "Български глас", защото сдружението е разпознаваемо и имаше последователи в някои населени места. Когато Попов осъзна, че не може да контролира процеса, извърши рейдърство над партията и я превзе с помощта на своя сподвижник адвокат Огнян Митов, който пък беше организационен секретар, обяснява още Тихомир Василев в своята позиция.

След това Василев с още няколко човека, основатели на НПО "Български глас", са се оттеглили от партията, "защото не искахме по никакъв начин да бъдем свързани с нечистоплътните "уговорки и договорки", които Георги Попов подготвяше в навечерието на местните избори през 2023 г.".

Според Василев Георги Попов вече година се крие от учредители на партията, които са в контролните органи и искат да се оттеглят и не отговаря на техните заявления за напускане. Причината е, че има риск контролните органи на партията да останат без необходимия брой членове, за да функционират според Устава, уточнява Тихомир Василев и допълва, че днес сме свидетели на това как "Български глас" вече е официално оръжие във войната за превземане на ДПС между Пеевски и Доган.

В края на позицията си Тихомир Василев е подчертал, че не е част от партията "Български глас" и няма нищо общо с Георги Попов.

В сайта на "Български глас" пише, че Георги Попов е основател и лидер на партията. 

Припомняме, че от петък насам двата лагера на ДПС пазатя мястото си пред Централната избирателна комисия, като всеки искаше да се регистръра пръв за изборите на 27 октомври. Заради това ЦИК взе решение да регистрира едновременно двете ДПС-та, като ДПС на Доган се регистрира като "ДПС - Демократи, права и свободи", а ДПС на Делян Пеевски - "ДПС на Пеевски - Ново начало".

Искра Михайлова от крилото, подкрепящо Делян Пеевски, обяви, че ДПС - Ново начало ще се явят на предсрочните парламентарни избори с двама коалиционни партньори - ПП Български глас и ПП Новите лидери.

От своя страна Джевдет Чакъров обяви, че ДПС, подкрепящо Доган, ще се яви в коалиция с две партии - СБОР "Справедлива България обединени родолюбци" и Земеделски народен съюз. 

Две ДПС-та подадоха документите си в ЦИК

Две ДПС-та подадоха документите си в ЦИК

Паралелно и едновременно им приеха документите