За ГЕРБ и СДС биха гласували 28,2%, за БСП - 20,8%. Това са първите две формации.

За "Има такъв народ" се очакват 12,9%, а за ДПС - 12,7%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място - всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

"Демократична България" с 6,1%, формацията "Изправи се! Мутри, вън!" с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на "твърдост" не електоратите.

Това се седемте формации, които биха били в парламента, ако изборите са сега в проучването на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР. Седем партии влизат в новия парламент.

На финалната права: ГЕРБ дърпа, БСП ерозира, а ДПС зависи от избирателната активност

На финалната права: ГЕРБ дърпа, БСП ерозира, а ДПС зависи от избирателната активност

15% все още се колебаят за кого ще гласуват в данните на "Тренд"

Резултатите обаче зависят от последните дни и часове на кампанията, което увеличава тежестта на избирателната активност. Например, коалицията Воля-НФСБ е с 3% и ще се надява на евентуално по-ниска бариера и предвидим вот.

Декларативната активност е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска - например, в диапазон по-близък до 40%. На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души.

Снимка 525351

Източник: Галъп интернешънъл

Прогнозите за активност обаче са изключително трудни и не са изключени сериозни колебания извън тези граници.

С 1,6% е "Възраждане", с 1,4% - АБВ, с 1,3% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака" и т.н. За други партии вероятно ще гласуват 1,8%.

Изследването, проведено за Българското национално радио в периода 24-31 март, е сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи.

Епидемичната ситуация влияе на активността и в деня на вота

Епидемичната ситуация влияе на активността и в деня на вота

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Едно от най-големите неизвестни остава избирателната активност

"Коронавирусът направи така, че в началото на кампанията имаше дори по-бодри очаквания за активност. Сега изборите попадат в най-високите точки или в платото, както говорят от Щаба, на случаите. Няма как да преценим точно каква ще е активността. Тя може да варира в много нестабилни параметри, много стабилно да варира", коментира социологът.

Големият въпрос е каква обществена поръчка ще даде българският народ на своя политически елит, заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

"Дали поръчка за предвидимост или поръчка за промяна, дали поръчка после да се състави някакво правителство, криво-ляво, или поръчка да се ходи на нови избори."

Следизборната кампания ще е по-интересна от предизборната, прогнозира Симеонов. Той не изключва напрежение в самия изборен ден, включително протести, заради изнервената обстановка.

Кампанията ни се струва вяла, защото не можем да я отличим от общия изборен фон, в който живеем от лятото насам, смята Първан Симеонов.

Не ми се вярва тези избори да са грандиозно по-различни на тема честност от всякакви други избори, подчерта той.

"Национални избори по този начин трудно се крадат и обръщат. На местни избори е друго, защото там по-малки масиви гласове могат да повлияят."

"Барометър": Над 20% от българите още се колебаят за изборите

"Барометър": Над 20% от българите още се колебаят за изборите

Броени дни преди вота 8,9% не са решили дали да гласуват, а 11,3% - за кого