Децата ще се извеждат от вредната среда, след като се наспят. Това налага принципът за най-добрия интерес на детето, залегнал в концепцията за държавна политика по правосъдие за детето, представена в Националния институт по правосъдие.

Подробности от нея бяха оповестени пред министрите Маргарита Попова и Тотю Младенов, както и зам.-образователния министър Милена Дамянова и националния омбудсман Константин Пенчев.

В концепцията е записано, че политиката за закрила на детето се основава на правата му. В нея е залегнала и възможността за помиряване на дете с обществото, когато то е извършило неблагоприятно поведение. Приема се и, че отрицателното поведение на децата се влияе от средата.

Според правосъдния министър цялостна, завършена реформа за правосъдие, щадящо детето, няма. Ще трябва да свикнем да мислим по различен начин, категорична бе Попова. Трябва да се научим да говорим с понятия като правосъдие, щадящо детето, подчерта тя и изтъкна, че законодателната рамка за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е безметежно остаряла, защото е съставена през 1958 г.

Според нея реформата в редица закони за детето е крайно наложителна.

Социалният министър Тотю Младенов изтъкна, че до края на годината трябва да бъде приет нов закон за детето. В него ще бъдат интегрирани въпросите за осиновяването, настойничество и попечителството. Чрез него ще бъде подобрено взаимодействието на органите по закрила на детето. Новият закон е за всички деца и семейства, подчерта Младенов.

Акцент в него ще бъде поставен на превенцията, стана още ясно от думите му.

Той се обяви за това майките, които изоставят децата си, да носят наказателна отговорност. За да стане факт подобна промяна в законодателството обаче, е необходима намесата на правосъдното министерство, обясни Младенов.

Министърът подкрепя идеята да се забрани изоставянето на децата. Целта е да се затвори входът към социалните домове, изтъкна той и допълни, че е доволен от процеса на деинституализация на децата. В последните две години приемната грижа се развива с много бързи темпове, отчете още Младенов, отбелязвайки, че тя и центровете от семеен тип са вариант за изоставените деца.

Омбудсманът Константин Пенчев също се обяви за ново мислене по отношение правосъдието, засягащо децата. Той се ангажира да следи внимателно законодателните промени, касаещи непълнолетните и да съдейства на институциите. Окото на омбудсмана ще бди, закани се Пенчев.

Според представената концепция в момента действат несъвместими нормативни актове от различни поколения. Положението е такова, че е невъзможно хармонизирането на законите от ново поколение с по-старата законодателна рамка, поясни той.

След края на срещата, разглеждаща политиката относно децата, социалният министър посочи, че с решението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата от 1 септември от 240 на 270 лева е започнал да се наблюдава ръст на заплатите. За пример той посочи ТЕЦ Марица Изток, където възнагражденията са увеличени с 10%.