Възможността остров "Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол да стане Световен център на изкуствата обсъдиха министърът на културата Боил Банов и представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френския институт и посолството на ОАЕ. Днес те разгледаха природната забележителност, съобщиха от Министерството на културата.

Министър Банов очаква до година, ще се започнат и преки действия по превръщането на остров "Св. Св. Кирик и Юлита" в Световен център на изкуствата. $Днес работиха колегите, утре продължаваме работа в София с френската агенция за музеите и следващото посещение у нас вероятно ще бъде на директора на Лувъра в Абу Даби, за да може с целия опит, който имат те и ние да пристъпваме към реални стъпки", обяви Банов.

Той е уверен, че след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби третият обект ще бъде в България. Той ще носи добавена стойност не само за Созопол, а в региона на цялото Черноморие, както и на цяла България.

"Знаете, че от дълго време работим по този проект - да създадем тук, в сърцето на световната цивилизация, един остров на изкуствата, остров с музей, център, в който да има музей на археологията, на подводната археология, в който да съберем всичко, което излиза от нашето Черноморие, а това са уникални неща. А също така - и много съвременно изкуство във всичките му жанрове и видове. Целта ни е да реализираме и съчетаем еклектиката в рамките на уникалната архитектура на Военноморското училище, на старата социалистическа архитектурата на казармите, да постигнем едно съчетание на светове, на различни мечти на различни поколения, което мисля, че ще направи острова уникален обект", каза Банов.

Той заяви, че всичко ще се възстанови, експонира, разкрие, по начин, така че за туристите да има пряк достъп.

В процес сме на създаване на договор, който обединява сътрудничеството между Музея Лувър в Париж и българското Министерство на културата, отбеляза френският посланик в България Н. Пр. Флоранс Робин.

"Този остров е прекрасен, впечатляващ, с изключително красиви и интересни сгради, които трябва да бъдат реставрирани, защото те придават неповторим облик на мястото", каза Флоранс Робин.

По думите на Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, която реализира партньорства в чужбина, това е изключително място с невероятна история, която трябва да се разкаже.

В разговорите днес участваха: Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на ОАЕ в България, Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, Стефан Роазен, заместник-директор на Френската агенция за музеите, Александър Баралис, археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Музея Лувър, Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на Френския институт у нас.

Целта на проекта за превръщането на острова в пространство за представяне на културното наследство и място за творчество и обмен на световно ниво и включването му в мрежата, свързваща музея "Лувър" в Париж и музея "Лувър" в Абу Даби е България да се утвърди като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света.

Музейната инфраструктура ще се развива в пряка връзка с недвижимите културни ценности на острова и в неговата акватория, както и с природния ландшафт.