Лилия Иванова е освободена от длъжността заместник-министър на икономиката. Това става със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от днес, 23 юли, след като сутринта бяха обявени пет рокади в кабинета и освобождаването на четирима досега действащи министри.

На поста заместник-министър на мястото на Иванова се назначава Яна Топалова.

Промяната в политическия кабинет цели ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията от Ковид-19 по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", провеждането на проактивна политика с малкия и среден бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители, посочват в прессъобщението от МС.

Тази сутрин като министър си отиде Емил Караниколов, като на неговото място ще седне друг от заместниците му - Лъчезар Борисов. Рокадите в правителството на Борисов предстои да бъдат гласувани утре в Народното събрание.

Яна Топалова има магистърска степен по специалността "Бизнес администрация" от Международно висше бизнес училище, Ботевград. Трудовият й стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти.