Със заповед на премиера Гълъб Донев, служебният кабинет освободи от длъжност Христо Вълчанов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията Иван Шиков поема поста на Вълчанов. Промяната е по предложение на Явор Гечев, министър на земеделието, а мотиви липсват.

Припомняме, че по-рано днес депутати от "Продължаваме промяната", в това число и бившият шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов, внесоха сигнал срещу БАБХ в ДАНС, обвинявайки сегашното ръководство на БАБХ в извършване на действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на България и компрометират държавния интерес.

Според ПП служители на БАБХ пречат на делото на държавата срещу частната лаборатория на "Капитан Андреево" и умишлено го саботират.

Проф. Христо Даскалов бе освободен от длъжност на 5 октомври. На негово място бе назначен Христо Вълчанов, който до в този момент бе заместник-изпълнителен директор на БАБХ.

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен директор опроверга причините дадени от Крум Неделков