По нареждане на премиера Бойко Борисов всички общини, които се намират в близост до общинския център на дадено населено място и искат да бъдат освободени от обхвата на платената пътна мрежа и съответно от плащане на винетна такса, ще бъдат освободени от нея.

Това ще става чрез подаване на документи с такова искане в АПИ с конкретика за дължината на пътя, а след това ще има сключване на споразумение с Агенцията. Тези пътища ще бъдат освободени от винетна такса възмездно, а съответната община ще плаща за тяхното поддържане.

Това съобщи в Министерския съвет регионалният министър Петя Аврамова след заканите на премиера Бойко Борисов сутринта към шефа на АПИ за попадането на софийски райони в платените винетки - Нови Искър, Владая и Банкя.

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Премиерът можел да се разправи с всеки за един следобед

Аврамова обясни, че за целта ще бъде променено решение 959 на Министерски съвет, така че при сключване на такова споразумение между АПИ и дадена община, тези пътища ще бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа с винетна такса.

"Никой не е глобявал хората от тези населени места и не знам как е ескалирало напрежението", коментира министърът по повод протестите на хората от Нови Искър.

Аврамова коментира и случая с камера от тол системата край Бистрица, която е била отрязана: "Отрязването с флекс на рамка на тол системата, оборудвана с камери и технически средства, ще струва над 100 000 лв.".

Припомняме, вчера жители на Нови Искър излязоха на протест заради информацията, че трябва да плащат при пътуване до София. Те се готвят да протестират и днес.

На днешния Министерски съвет премиерът Бойко Борисов влезе бесен заради "номерцата" на Пътната агенция с винетките и нареди на шефа на АПИ да вика по площадите като глашатай, че винетки няма да има.

АПИ: Шофьори без винетка няма да се глобяват в границите на Столичната община
Обновена

АПИ: Шофьори без винетка няма да се глобяват в границите на Столичната община

Въпреки че казусът със Северната тангента още не е решен