Жителите на Нови Искър се готвят да излязат на протест за втори пореден ден, съобщава bTV. Снощи те блокираха за четири часа пътя към столичния квартал. Недоволството им е породено от липсата на яснота дали ще трябва да плащат винетки до София.

След включването на камерите на тол системата в контрола за платени такси стана ясно, че така и не е уреден спорният въпрос как да не се изисква винетка при пътуване между София и населените места, които са част от общината.

Към момента за Северната скоростна тангента, пътя за Банкя и този за Панчарево ще е необходима винетка, а хората без такава ще бъдат глобявани.

От днес - глоби за шофьорите без е-винетка и чрез камерите на тол системата

От днес - глоби за шофьорите без е-винетка и чрез камерите на тол системата

Може да се мине и само с компесаторна такса

В дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет е включен Проект на решение за приемане на списъка на републиканските пътища, за които се събира тол такса. Не е ясно обаче дали този документ ще реши и проблема с винетките за леките коли в околностите на София.

Съгласно действащите нормативни документи близо десет участъка на територията на Столичната община са част от платената републиканска пътна мрежа, като сред тях е и Северната скоростна тангента.

Вече над година общината и АПИ водят преговори в търсене на решение.

Столична община и АПИ преговарят дали да има тол такси и винетки на околовръстното

Столична община и АПИ преговарят дали да има тол такси и винетки на околовръстното

Водачите на леки коли не трябва да плащат за използването на Северната тангента