Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура" преговарят по въпроса дали по околовръстния път на столицата да се въведат тол такси и винетки.

По думите на източник от агенцията пред БНР предстои разговор по темата утре. Трябва да се уточни как жители на близките до София населени места, които са част от голямата община, да бъдат освободени от пътните такси при преминаване с автомобилите си по околовръстното.

Столична община ще настоява за столичани такси да не се въвеждат.

АПИ пък са на мнение, че по някои части от околовръстния път на София, като Северната скоростна тангента например, преминава интензивен и транзитен трафик от тежкотоварни автомобили и те следва да плащат такси.

По закон околовръстният път е част от републиканската пътна мрежа и за него се изисква винетка. В отговор на запитвания от АПИ обаче информират, че винетки трябват само за използването на републиканската пътна мрежа, извън населеното място.

Според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима.

Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път. За общинската пътна мрежа винетка не е необходима.

От АПИ допълват, че има диалог със Столичната община за постигането на консенсус и намирането на работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки коли, кои използват тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.