Нито един водач на МПС, който вече е преминал или ще премине по републиканските пътища в границите на Столичната община, няма да получи фиш и да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол. Това увери председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Той обясни, че е въпрос на време и на договорка на финансови параметри между Столичната община и Пътната агенция да отпадне нуждата от винетки по Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община.

Предстои подписване на споразумение между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столична община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка.

Терзийски посочи, че Столичната община е изразила своята готовност да финансира разходите по поддържането на участъците, за да се гарантира и доброто им експлоатационно състояние.

Споразумението между АПИ и Столична община ще се подпише, след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. По този начин жителите от крайните квартали на столицата ще могат да ползват участъците от пътната мрежа без да необходима е-винетка, поясни той.

Председателят на АПИ отбеляза, че в разговорите със Столичната община е обсъждана и възможността по какъв начин след 1 март, когато стартира тол таксуването за тежкотоварните камиони и автобуси над 3,5 тона, да бъдат таксувани всички превозни средства на градския транспорт в столицата.

Участъците, за които сме уточнили, че няма да се изисква винетка, не са освободени от таксуване за изминато разстояние, поясни той.

Припомняме, вчера жители на Нови Искър излязоха на протест заради информацията, че трябва да плащат при пътуване до София. Те се готвят да протестират и днес.

В Нови Искър излизат на протест заради винетките

В Нови Искър излизат на протест заради винетките

Въпреки че са част от Столичната община, им изискват винетка за пътуване до София