Срочната служба в доброволния резерв в България започва от 10 януари 2022 година, съобщиха от МО. Тя обхваща период от 6 месеца. За обявените през септември 150 вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани. 222 от тях са допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия в страната. 120 от приетите кандидати ще изпълняват службата си във факултет "Общовойскови" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" във Велико Търново, а останалите 30 - във факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ в Шумен.

През първия месец от срочната служба резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации съответно във факултет "Общовойскови" и факултет "Артилерия, ПВО и КИС". Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка.

Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.

След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.