От 15 ноември до 1 март шофьорите трябва да карат или със зимни гуми, или с гуми с грайфер 4 мм. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене текстове от Закона за движение по пътищата.

Зимните гуми предизвикаха сериозен дебат в пленарната зала.

Председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев сподели, че е удовлетворен, че Народното събрание е приело това за важен въпрос и има разбирането, че когато си участник в движението в зимни условия, трябва да ползваш зимни гуми, за да не застрашаваш сигурността и на останалите на пътя, и твоята.

Ананиев уточни, че сега по правилник изискването е за 1,6 мм грайфер на гумата целогодишно. С днешното гласуване обаче това изискване е променено на 4 мм, съобщават от Движение "България на гражданите".

Настимир Ананиев допълни, че в закона е заложен текст за повишаване събираемостта на глобите. При връчването на фиша за неправилно паркиране, той вече ще се залепва на стъклото на автомобила. Този текст все още не е гласуван.

Нарушителят вече няма да се издирва. Цялата процедура по търсене на конкретен адрес, както и полицаят да търси нарушителя, за да му връчи фиша, се прескача.

Ананиев обясни, че се предвиждат и други мерки за повишаване на събираемостта на глобите, но те все още не са влезли в пленарна зала.

В закона днес е приета и дефиниция за нерегламентираните състезания. Народните представители още не са стигнали до приемане на глобите за гонките.

Досега глобите за нарушения в общия случай са били 20 лева, а сега в проекта за промени в закона се предлага да станат 50 лева. Гласуването на тези текстове в зала тепърва предстои.