Повече от година, след като шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена, в Софийски градски съд беше внесен и обвинителен акт срещу нея.

Припомняме, Николова бе уволнена на 20 февруари от министър Диана Ковачева. В следствие на много сигнали правосъдният министър разпоредила проверка от инспектората на правосъдното министерство в Агенцията по вписванията, от които станало ясно, че шефката на агенцията Виолета Николова си дала общо 48 000 лева помощи за годината.

Дни по-късно Николова изтъкна, че 73 хиляди лева е годишният бонус, който е получила. 25 000 от тях са разписани от правосъдния министър, а останалите 48 - лично от нея и „оправда" тези бонуси с това, че по нейно време Агенцията по вписванията е станала една добре работеща структура, в сравнение с времето, когато е поела поста на изпълнителен директор - на 1 октомври 2010 година.

С обвинения се сдобиха и Райна Иванова - директор на дирекцията „Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията, както и Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията.

Николова е обвинена за това, че за периода 19 юли -19 декември 2011 година като шеф на Агенцията, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с Райна Иванова е присвоила пари от бюджета на Агенцията 53 000 лв., които са й поверени.

Нарушавайки служебните си задължения, Николова е извършила престъпление по член 202, ал. 2, т. 1 от Наказателния кодекс. Наказанието, което я застрашава е затвор от 3 до 15 години.

Толкова години решетки заплашват и Райна Иванова, която е помогнала на Николова за „усвояването" на парите, като я е улеснила да и присвои.

Тя не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като ДМС.

Николова и Иванова са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 г. В съучастие са изпратили писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства - че „за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.
Това им нарушение дава основание на прокуратурата да им повдигне и второ обвинение по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото от закона наказание е от 1 до 5 години.

До 3 години затвор пък грозят финансовия контрольор Тотка Стоилова. В периода 19 юли - 19 декември 2011 година тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова, която от своя страна се разпореждала със средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 година.

И трите дами са с най-леката мярка за неотклонение „подписка".
От прокуратурата са наложили запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова.