От началото на войната в Украйна, България е блокирала около 50 000 IP адреса и 500 домейна от Русия и Беларус, от които са направени опити за хакерски атаки. Това обяви зам.-вътрешният министър Таня Райчева. Тя взе участие в неформално заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", съобщават от пресцентъра на МВР.

В заседанието участваха министрите на вътрешните работи на държавите членки на ЕС и на асоциираните страни - Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон, изпълнителните директори на Фронтекс, Европол, eu-LISA и ЕСПОУ и представители на Генералния секретариат на Съвета (ГСС), съобщават от МВР.

Основната тема беше "Заплахи за вътрешната сигурност, произтичащи от руската агресия в Украйна". В него взеха участие и министрите на вътрешните работа на Украйна и Молдова.

Хакери блокираха сайта на КЕВР

Хакери блокираха сайта на КЕВР

Страницата е била достъпна за кратко

В своето изказване зам.-министър Райчева поздрави Чешкото председателство с началото на мандата му и увери, че България ще бъде конструктивен партньор в постигане на общите цели. Тя подчерта, че България е сред държавите членки, приели най-голям брой бежанци от Украйна. Райчева изрази подкрепа към всички действия на ниво ЕС, в това число и европейските агенции със своите аналитични продукти и оперативен капацитет, за засилване на оперативното сътрудничество в подкрепа на Украйна и Молдова. Приветства предложението Европол да изготви единна оценка на заплахата, мерките за подобряване на идентификацията на огнестрелни оръжия и извършването на систематични проверки в Шенгенската информационна система, както и новата оперативна дейност в рамките на EMPACT с приоритет за синтетичните наркотици. Зам.-министърът увери, че на национално ниво отблизо се следят рисковете от евентуални опити за трафик на оръжие, като до момента не са установили подобни случаи.

Райчева потвърди готовността на страната ни за обмен на информация, добри практики и сътрудничество по конкретни въпроси и като пример посочи осъществения директен контакт между ръководителите на специализираните звена за борба с киберпрестъпността на България и Украйна. На национално ниво се работи активно за противодействие на дезинформацията и фалшивите новини, обясни зам.-министър Райчева.

Хакери удариха МОН преди матурите

Хакери удариха МОН преди матурите

За да я пресекат, е бил спрян достъпът до сървърите на МОН от чужбина

По думите й един от главните приоритети в момента е интеграцията на украинските граждани в ЕС. Трайно предизвикателство пред страната ни представлява приема на тези лица, включването им в пазара на труда, но и грижата за тези, които продължават да се нуждаят от подкрепа. Заместник-министърът потвърди готовността на страната ни да продължи активно участие в общия европейски отговор на заплахите за вътрешната сигурност, произтичащи от войната в Украйна. Отново изрази категоричната позиция, че на държавите членки на първа линия и на най-засегнатите държави следва да бъдат предложени бързи и практични решения, както и конкретна значителна финансова помощ в подкрепа на техните хуманитарни усилия.

Проруски хакери атакуваха италианското външно министерство

Проруски хакери атакуваха италианското външно министерство

Пострадали са и други институции

В следобедна сесия беше обсъдено засилването на борбата със сексуалното насилие над деца. "Подкрепяме целите на вече предложения регламент и разчитаме той да осигури единен подход в борбата със сексуалното насилие над деца", коментира зам.-министър Райчева. Тя приветства амбицията на Чешкото председателство да работи активно за засилване на борбата срещу сексуалното насилие над деца предвид постоянно нарастващите заплахи от този вид.