Депутатите на БСП "отвърнаха на удара" на декларацията на ГЕРБ за антикомунизма. Валери Жаблянов е разочарован от начина, по който се развива българският парламентаризъм.

ГЕРБ притеснени, че от заразата на комунизма спасение няма

ГЕРБ притеснени, че от заразата на комунизма спасение няма

Пропиляното в първите 20 години на прехода, Борисов започнал да възстановява

Няма как БСП да бъде изправена на подсъдимата скамейка, по думите му. Домашните интерпретации на бивши общински и градски кметове на борбата срещу фашизма трудно ще бъдат разбрани извън границите на местата, които са управлявали, захапа той Спас Гърневски. (Припомняме, Гърневски бе кмет на Пловдив от 1 ноември 1995 до 1 ноември 1999 г. - б.р.)

На 1 ноември 1943 година е подписан секретният протокол на Московската конференция от външните министри на Съветския съюз, САЩ и Великобритания. В тяхната 18-та точка изрично е записана декларация за отговорността на хитлеристите за извършените техни зверства и за политическата отговорност на фашизма.

Тази декларация е публикувана, като в нея изрично е уточнено, че не засяга въпроса за главните военни престъпници и престъпленията, които не са свързани с определена географска територия и които ще бъдат наказани със съвместно решение на правителствата на съюзниците.

По време на Кримската конференция, ръководителите на трите съюзни държави - Съветски съюз, САЩ, Великобритания, провела се от 4 до 11 февруари 1945 г., препотвърждават решението на Московската конференция.

След нея министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил прави следното изявление: "Най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни, заедно с главните престъпници в момента, в който бъдат хванати", припомни Валери Жаблянов.