Почит към паметта на жертвите на тоталитаризма отдадоха представители на "Демократична България", съобщиха от новото синьо обединение.

"Отдадохме почит на жертвите на комунизма през 20-ти век, в деня когато Европа отбелязва тяхната памет", информираха в позиция от партията.

От политическата формация настояват да се премахнат паметниците и символите на комунистическия режим.
Те искат да се криминализира отричането на престъпния характер на комунистическия режим.

От новата синя формация подкрепят и ще работят за изучаването на неподправената история с престъпленията на комунистическия режим в учебните програми, за да се помни истината и никога да не се повтаря, пише в позицията им.

За първи път 23 август е предложен да се чества като Ден на жертвите на комунизма, нацизма и фашизма през юни 2008 на конференцията " Европейската съвест и комунизма" в Прага, където се приема и едноименната декларация, припомнят от политическата формация.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 03 юни 2008 и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане свободно достояние на обществото. На 27 ноември 2009 г. 41-то Народно събрание прие решение, с което обявява 23 август за Ден на памет за престъпленията на комунистическите, националистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

От Демократична България вярват, че основната функция на държавата е гарантирането на живота, достойнството и човешките права, както и създаване на условия за свободно развитие на гражданското общество и равенство пред закона.