"ДПС са искали разрешение от ГЕРБ, за да се включат във вота за недоверие. ГЕРБ са казали - за здравеопазване може, за вътрешен ред и сигурност - не може". Това заяви в ефира на bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Целта е била да се постави ДСБ на тясно", смята Кънев. Според него има партийно решение ДСБ да подкрепи политиката на правителството в сферата на здравеопазването.

Радан Кънев каза, че си говори с министъра на здравеопазването Петър Москов и изрази надежда, че той ще слезе с достойнство от поста си, а няма да падне.

Радан Кънев заяви, че той не е избутал ДСБ в опозиция, а почти насила е вкарал партията във властта, преди година. "Бяхме убедени, че трябва да се опита", поясни той.

Лидерът на ДСБ твърди, че на вчерашното национално съвещание на партията се е убедил, че решенията на ръководството се подкрепят от целия елит на ДСБ. "Всички единодушно дават подкрепа на новия проект. Има риск ДСБ да се изолира, но вчера на съвещанието видях, че той е много малък", посочи още лидерът на организацията.

Кънев определи вчерашното заседание като "тежък дебат" кога ДСБ да напусне Реформаторския блок. "Мненията бяха от това да стоим на всяка цена, до това, че е трябвало да напуснем вчера. Ние, ръководството, предложихме да проявим такт и търпение, да бъдем отворени и диалогични, защото е добре с повечето от хората в него да продължим заедно. Това се прие от повечето хора. Даваме време на своите колеги да извървят своя път. Но имаме молба – да знаем къде са техните граници на търпимост", каза лидерът на ДСБ.

Радан Кънев призна, че до сега ДСБ е допуснало много грешки, като заради партийният егоизъм и борби вътре в блока, така и че не са успели да обединят хората, които им симпатизират. Той допълни, че тези грешки ще се вземат предвид при създаването на новия проект.

"Това ще е единна структура, изградена около ДСБ, която ще се раздели с лицата от миналото, ще привлича хора, които сега са извън политиката и способните хора в самата партия", обобщи Кънев.

Относно президентската кандидатура на ДСБ, лидерът на партията обяви, че е възможно да бъде издигнат свой кандидат, но и да се подкрепи такъв от друга партия. Номинираният трябва да е независим от правителството и да има воля да се бори за продължаване на съдебната реформа, да измете мафията от специалните служби и да възстанови отбранителните способности са армията. "Няма вариант ДСБ да подкрепи кандидат, издигнат от ГЕРБ", обясни Радан Кънев.