Законът ограничаващ носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, може да се възприема като провокация.

Опасяваме се от евентуални назидателни действия. Това каза пред News.bg д-р Тунчер Кърджалиев, депутат от ДПС, по повод приемането на второ четене на закона в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Този закон не е удачен за България в нашето съвремие. Това е първоначалната ни позиция, от която се ръководим. Ние сме третата държава в ЕС, която има такъв закон”, коментира д-р Кърджалиев. Той уточни, че са против закона, защото той се правел заради 30-40 жени от Пазарджик, както и защото е част от предизборната програма на Патриотичния фронт.

„Опасяваме се, че този закон би провокирал опасни тенденции за ограничаване на религиозни свободи, за редуциране на изконни права не само на мюсюлманите в България, а и на други религии”, каза още той.
Като примери в това отношение изтъкна приетите наредби за ограничаване носенето на бурки от страна на общинските съвети по места.

Опасяваме се, дано да не сме лоши пророци, че има нездрави сили не вътре, а вън от страната, има хора с девиантно мислене, има фундаметалисти, за които това би било провокация към техния начин на мислене. Опасяваме се да няма назидателни действия”, заяви д-р Кърджалиев.

Според него, ако приоритизираме задълженията на законодателния орган в България, на първо място трябва да поставяме националната сигурност.

От тази гледна точка правим България уязвима. Законодателят трябва да протектира българския избирател, а не да го уязвява. Ето заради това и принципното ни положение против този закон”, заяви още той.

Според него работната група, която е съставена от експерти и професионалисти работила между двете четения на законопроекта е направила грамотен текст. Припомняме, че вносител на текста е Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ.

„Това е оценката ми за техническата част. По отношение на съдържателната част на лишаване от права, редуциране на религиозни свободи – становището ни е против”, каза още депутатът.