Здравният министър Радослав Гайдарски да прекрати договор с фирма "Остеотек", а прокуратурата да провери дейността на две фондации във връзка с експлоатация на тъкани в България.

Това поиска в специална декларация лидерът на ДСБ Иван Костов, информира Дарик радио.

ДСБ ще внесе поправки в Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки, според които подлежащите на съдебна медицинска експертиза трупове да не се използват с такива цели, а взаимоотношенията между Изпълнителната агенция по трансплантация и лечебните заведения, и тъканните банки да се уреждат само с договор.

Костов бе категоричен, че вече не става въпрос за трансплантация на органи, а за международен трафик на тъкани, които се добиват след безвъзмездна сделка с близките на починалите и експлоатационните екипи от съдебномедицински случаи.

„Това е вън от всеки морал да се вземат тъкани от телата на хора за съдебномедицински анализ, а в същото време МВР да плаща  между 100 000 лева и 200 000 лева за съдебномедицински експертизи", заяви Костов.

Той посочи, че договорът с частната фирма "Остеотек" е сключен в нарушение на българското законодателство и въвежда монопол над експлоатацията в страната.

Костов изтъкна още, че двете фондации - Евроатлантически трансплант Алианс и Американо-българската фондация за развитие на медицината и биотехнологията, са регистрирани на един и същи адрес.
Във връзка с това Костов поиска прокуратурата да провери какви суми и на кого са заплащали двете организации, за да ползват тъкани на починали българи.