Премиерът Борисов е получил писмо от Европейския полицейски синдикат, в което се критикуват някои действия на управляващите по отношение на социалния диалог между представителите на правителството, синдикатите и работодателските асоциации в България.

Шефът на ЕПС Герит Ван де Камп изразява съжалението си, че българският полицейски синдикат не винаги е включван в решения относно политиката на правителството, което се отразява отрицателно и на служителите в полицията.

Де Кемп пише в допълнение, че ЕПС не може да разбере защо политическите лидери в България:

  • не са склонни да дискутират алтернативните мерки за справяне с орязването на доходите и нарушаване на Закона за работното време;
  • поставят социалното осигуряване на служителите в полицията под голямо напрежение;
  • игнорират предупрежденията за риск от увеличаване на престъпността, за социални и граждански размирици;
  • не използват наличните европейски субсидии или други източници на финансиране.

Освен това, ние още веднъж наблягаме на това, че ако се игнорират или не се прилагат адекватно Европейските закони и разпоредби, доверието към България и имиджът на българското правителство могат да бъдат компрометирани на национално и европейско ниво, заявява в прав текст шефът на Европейския полицейски синдикат, „обещавайки" на Борисов, че ще съобщи очакванията си пред Европейската комисия.

В заключение той кани премиера в Холандия, за да се запознае лично с „добрите практики на социалния диалог между работодателите и служителите".

Припомняме, преди дни от синдиката на МВР обявиха готовност за протести във връзка с увеличения стаж за пенсиониране, както и заради това, че синдикатът е изолиран от вземането на социални решения, свързани със системата на сигурността.