От Института за пътна безопасност призовават да бъде въведена ТОЛ системата. Мотивът им е, че броят на катастрофите и на пострадалите в последните 20 г. е изключително висок.

От Института искат: "българското правителство да защити обществения интерес и да не се подава на заплахите от страна на бизнес заинтересовани кръгове и лица". Писмото им пристига по времето, когато в Министерския съвет тече среща между премиера Бойко Борисов и представители на превозвачите, които са в стачна готовност за ефективни действия от 13 януари. 

Борисов и превозвачите се разбраха за тол системата
Обновена

Борисов и превозвачите се разбраха за тол системата

Тя ще стартира на 1 март с предложените от превозвачите тарифи

Очакванията на Института за организация на движението по пътищата са, че с приходите от ТОЛ системата ще се попълнят недостигащите пари за липса на пътна маркировка, лошото състояние на пътната инфраструктура

"Проучванията показват, че в държавите от Европа, в които вече има въведена ТОЛ система, нивото на пътна безопасност се е подобрило и това се дължи основно на възможността да се генерират средства, които да бъдат инвестирани в изграждане на безопасна инфраструктура. Те дават пример с Гърция, където след въвеждането на ТОЛ системата жертвите от катастрофи били намалели с 45%.

На експертите от Института им се струва, че в държавата текат процеси, които целят да отложат, да забавят или да компрометират под една или друга форма пускането в експлоатация на ТОЛ системата.