От КНСБ настояват заповедта на здравния министър от 3 ноември 2021 г. да бъде допълнена с клаузи, които уреждат осигуряването на безплатни антигенни тестове за работодатели и за работници. Те искат и процедурата по вземане и обработка на ковидтестовете да е безплатна, независимо дали е в лаборатория или на място в предприятието. Тя да е безплатна, защото произтича от законова разпоредба или от заповед на държавен орган с оглед упражняване на съответната професия.

Позицията на синдиката е приета на заседание на Координационния съвет на КНСБ.

Ваксинирането е доброволен акт и трябва да остане такъв. От нашата обща отговорност зависи дали ще спрем поредната ковид вълна, пишат от КНСБ и веднага настойчиво призовават работещите български граждани да се ваксинират.

Анкетно онлайн проучване на КНСБ, проведено от 29 октомври до 8 ноември 2021 г. сред 1115 председатели на синдикални организации, показа, че близо 50% от синдикалните лидери на КНСБ в предприятия в цялата страна са със завършен ваксинационен цикъл. Близо една четвърт от анкетираните, или 23,6%, са преболедували, без да правят по-нататъшни постъпки за допълнително ваксиниране. Не са се ваксинирали и не желаят да се ваксинират 15,8%. Планиращите ваксинация в бъдеще са 7,9%, а тези които заявяват, че са избрали да не се ваксинират по здравословни причина, са 3,7% от запитаните. Към настоящия момент зелен сертификат притежават 60 % от запитаните.

От КНСБ се позовават на данните за България, според които едва 8 - 10 % от постъпващите в болница са ваксинирани, и то само с една доза, а смъртността при ваксинираните е 1 - 2 %.

"В настоящата обстановка зелените сертификати се явяват една по-благоприятна алтернатива на по-тежките мерки, прилагани по-рано - ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение, затваряне на отделни бизнеси и пр., които се отразиха изключително негативно на икономиката, заетостта и доходите в България", се казва в позицията на синдиката.