От чисто юридическа гледна точка на всички ни е ясно, че това е една несправедлива и необоснована присъда, коментира в кулоарите на парламента проф. Герджиков.
Отзивът в света ще бъде категорично на наша страна и Либия рискува да си затвори вратите към останалия свят и да се самоизолира, убеден е той.

Веселин Методиев от ДСБ коментира, че това е чудовищна несправедливост и че става абсолютно ясно, че се сблъскваме с политически процес.
Всякакви вярвания, че има юридическа процедура, която да донесе справедливост, се оказаха, по думите му, наивни.

Сега вече, категоричен е Методиев, сме убедени, че процесът е политически и следва средствата за решаването му да бъдат политически.
Българското правителство според него трябва да мобилизира подкрепата на международната общност, за да се окаже натиск върху Либия и да бъдат освободени българските медици и палестинския лекар.

Според коментара на Иван Колчаков от ДСБ развръзката не може да бъде съдебна, тъй като процесът има политически характер.
Ние сме в правото си, неприемайки тази присъда, да очакваме да бъдат приети реалностите от либийската държава и медиците ни и палестинския лекар да бъдат освободени, заяви той.

Позицията на науката трябва да бъде приета като реалност и в тази връзка да очакваме благоприятно развитие на случая, каза той.
Росен Владимиров от ДПС коментира в кулоарите, че очевидно либийците са неотклонни в своето субективно отношение.
Той каза, че очевидно либийците преследват други цели от един нормален процес.